Na brněnský závod letos dorazilo méně diváků než v předchozích letech

Na brněnský závod letos dorazilo méně diváků než v předchozích letech

GP České republiky zaznamenala v porovnání s předchozími lety propad v návštěvnosti. Návštěvnost ovlivnilo počasí a také skutečnost, že jen týden před naším závodem se jelo v sousedním Rakousku.

V neděli v Brně pršelo již od brzkého rána a navíc se jednalo o poměrně vydatný déšť. Počasí tak hodně zkomplikovalo dopravu na okruh. Parkoviště P-VN, na němž se tradičně parkuje, má totiž nezpevněný povrch, takže tam kvůli dešti nebylo možné parkovat. Policisté tak dopravu směřovali na parkoviště na Staré dálnici do Bystrce, odkud byly vypravovány mimořádné autobusové linky na okruh.

„Bohužel fanoušci se navzdory pokynům snažili dostat co nejblíž k okruhu a způsobili tak kolony, ve kterých se čekalo minimálně několik desítek minut,“ popsala situaci výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Dokonce bylo zřízeno i mimořádné parkoviště směrem na Rosice a některé vozy tedy policie posílala i tam.

Oproti předchozím letům dorazilo výrazně méně diváků. „Vliv měl závod v Rakousku, který se jel jen týden před Brnem, roli sehrálo i pozdější zahájení předprodeje vstupenek,“ připustil tajemník Spolku pro GP ČR Brno Adam Svoboda. Během pátku a soboty panovalo v Brně dobré počasí a návštěvnost byla jen řádově o procenta nižší než v předchozím roce. Výraznější propad byl ale kvůli počasí patrný především v neděli.

„Počasí nám samozřejmě zkomplikovalo naše plány, ale i tak se podařilo závod udržet ve standardu, na který fanoušci byli zvyklí. V návštěvnosti se nejvíc odrazil právě nedělní déšť. Pokud by nepřišel, věřím, že bychom dosáhli vzhledem k okolnostem, které letošní sezonu provázely, dobrého výsledku,“ domnívá se Adam Svoboda.

Rok 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Diváci 238 000 212 303 222 710 240 695 248 434 181 705

Doporučujeme

Články odjinud