Nezapomenutelné závody v Jižní Americe

Nezapomenutelné závody v Jižní Americe

Před závodem v Argentině si připomeňme některé zajímavé závody, které se konaly na jihoamerické půdě.

GP Rio de Janeiro – 2002, MotoGP

Sezóna 2002 byla první sezónou třídy MotoGP. Brazilský závod v Rio de Janeiro se jel jako dvanáctý podnik sezóny, které vévodil Valentino Rossi. Ital do této doby vyhrál devět z jedenácti odjetých závodů, ve dvou nedojel. Na druhém místě šampionátu se držel Tohru Ukawa, na Rossiho však ztrácel již 89 bodů. Max Biaggi na třetí příčce zaostával o dalších dvanáct bodů. Do konce sezóny zbývalo ještě pět závodů. Rossimu tedy stačilo získat o jedenáct bodů více než Ukawa a dojet před Biaggim, aby mu již nikdo nemohl titul vzít.

V kvalifikaci si pole position vyjel Max Biaggi, Rossi startoval jako druhý a Ukawa byl až devátý. Situaci ovšem zkomplikoval déšť. Dokázal tedy Rossi získat titul již po tomto závodě? Odpověď je ano.

Tohru Ukawa během mokrého závodu upadl. Biaggi dorazil do cíle jako druhý a Rossi zvítězil, což mu stačilo na zajištění titulu.

V celkovém pořadí po konci sezóny byl první Rossi, který měl na kontě 355. Druhé místo se ziskem 215 bodů si zajistil Max Biaggi. Tohru Ukawa uzavřel sezónu na třetí příčce se ztrátou šesti bodů na druhého Biaggiho.

GP Rio de Janeiro – 2003, 125 ccm

O rok později se v Brazílii na okruhu Nelsona Piqueta konal další zajímavý závod, jehož hlavním hrdinou byl aktuální kolega Valentina Rossiho – Jorge Lorenzo. Tehdy ovšem byl Lorenzo šestnáctiletý mladík a jezdil nejnižší kubaturu – 125 ccm. Kromě Lorenza se tehdy na startu objevilo i několik dalších budoucích hvězd MotoGP – jako např. Dani Pedrosa, Casey Stoner, Andrea Dovizioso, Hector Barbera, Alvaro Bautista a další.

Z pole position tehdy vyrážel Dani Pedrosa. Jorge Lorenzo byl až pátý. Byla to Lorenzova druhá sezóna v kariéře, do té doby ještě ani nebyl na podiu, natož aby zvítězil. V předchozím závodě v Portugalsku byl Lorenzo šestý, což bylo vyrovnání jeho do té doby nejlepšího výsledku. Přesto Lorenzo dokázal v Brazílii roku 2003 vybojovat své úplně první vítězství kariéry.

Lorenzo se držel v čelní skupině spolu se Stonerem, Pedrosou, Doviziosem, de Angelisem a Nietem. Docházelo k mnoha předjížděcím manévrům. V posledním kole závodu dokázal Lorenzo najednou předjet Pedrosu a Stonera vnějškem. Tím však jeho boj nekončil. Na rovince ještě musel bojovat s de Angelisem a Stonerem a poté se musel snažit, aby jej již nikdo nepředjel. Nakonec dojel Lorenzo vítězně do cíle. Stoner byl druhý a de Angelis třetí.

GP Argentiny – 2015, MotoGP

Velká cena Argentiny loňského roku se jela na okruhu Termas de Rio Hondo jako třetí podnik sezóny. A přinesla zajímavou podívanou. První závod roku vyhrál Rossi, druhému dominoval Márquez. Šampionát v té době vedl Rossi s jednačtyřiceti body. Druhý byl Andrea Dovizioso, který byl v Kataru i Austinu druhý, takže na Rossiho ztrácel jen jeden bod. Třetí místo tehdy držel Márquez, který měl 36 bodů. A byl to právě Márquez, kdo vyrážel z pole position. Valentino Rossi startoval až z osmého místa a Dovizioso ze čtvrtého, přesto se nakonec z druhé výhry sezóny radoval Valentino Rossi a Andrea Dovizioso získal další druhé místo. Cal Crutchlow dokázal těsně porazit Iannoneho a vybojoval tak třetí místo. Bylo to Crutchlowovo jediné podium sezóny. Závod nakonec vůbec nedopadl dobře pro Marca Márqueze. Dvojnásobný šampion MotoGP sice vyrážel z prvního místa, dlouho vedl, budoval si náskok, ale ke konci závodu mu začaly odcházet pneumatiky. Rossi se mu začal přibližovat. Márquez se s tím nechtěl smířit, bojoval s Rossim, ale nakonec nedlouho před koncem závodu upadl a závod nedokončil.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud