Přesně před deseti lety zahynul Shoya Tomizawa

Přesně před deseti lety zahynul Shoya Tomizawa

Dne 5. 9. 2010 zemřel v Misanu Shoya Tomizawa. Dnes je to tedy přesně deset let.

Přesně před deseti lety se jela Velká cena San Marina v Misanu. Během závodu třídy Moto2 upadl Shoya Tomizawa, který v té době jezdil na čtvrtém místě. Japonec bohužel upadl tak nešťastně, že za ním jedoucí Alex de Angelis a Scott Redding už nedokázali zabránit srážce. Tomizawa byl po nehodě převezen do nemocnice nedaleko okruhu, kde dvacet minut po čtrnácté hodině zemřel. Bylo mu devatenáct let.

Shoya Tomizawa se narodil 10. 12. 1990 v japonském městě Chiba. Závodit začal už ve třech letech na mini motorkách. V patnácti letech už se účastnil japonského mistrovství ve třídě 125 ccm.

Do mistrovství světa silničních motocyklů se poprvé podíval v roce 2006, kdy odjel jeden závod třídy 125 ccm na okruhu v Motegi. Další závod ve stopětadvacítkách odjel o rok později (taktéž v Motegi). I v roce 2008 odjel jeden závod v MS silničních motocyklů. Opět to bylo v Motegi, ale tentokrát už ve třídě 250 ccm.

Na rok 2009 již Tomizawa získal stálou smlouvu v mistrovství světa dvěstěpadesátek. Jeho nejlepším výsledkem v roce 2009 byla dvě desátá místa (v Japonsku a ve Valencii). V celkovém pořadí šampionátu skončil sedmnáctý.

Do historie se zapsal dne 11. dubna 2010, kdy v Kataru vyhrál historicky první závod třídy Moto2. Pro Tomizawu to bylo první a zároveň poslední vítězství v MS silničních motocyklů. Na podium pak vystoupil i v následujícím závodě, který se jel ve Španělsku – tam vyrážel z pole position a nakonec si dojel pro druhé místo. Z pole position pak startoval ještě v Brně. Poté už si další pole position ani stupně vítězů nepřipsal. Dne 5. září 2010 zemřel na následky zranění, která utrpěl při nehodě během závodu v Misanu.

Zdroj: motogp.com, foto: 2snap

Doporučujeme

Články odjinud