Slabší kubatury před závodem v Assenu

Slabší kubatury před závodem v Assenu

Níže následují zajímavosti a statistické údaje vztahující se k závodům slabších kubatur v Assenu. Kolik současných pilotů Moto3 již v Assenu vyhrálo? Odpověď naleznete v článku.

Moto3

Vedoucí závodník nejslabší třídy – Danny Kent – se na podiu v Assenu objevil jen jednou. Stalo se tomu tak v roce 2012 a navíc se jednalo o Kentovo úplně první umístění na stupních vítězů v kariéře.

Enea Bastianini, který je v průběžném pořadí šampionátu druhý, byl ve své kariéře v Moto3 zatím šestkrát na podiu, z čehož pětkrát byl druhý a jednou třetí. Dosud ještě nevyhrál, přestože již startoval z pole position. Podaří se mu zvítězit nyní v Assenu? To se dozvíme už tuto sobotu. Loňský závod v Assenu Bastianini nedokončil.

Miguel Oliveira roku 2013 vybojoval v Assenu svou první pole position. Tehdy Portugalec zajel v kvalifikaci stejný čas jako Alex Márquez, ale díky tomu, že jeho druhý nejrychlejší čas byl lepší než Márquezův druhý nejrychlejší čas, byl to právě Oliveira, kdo se radoval ze svého prvního startu z prvního místa.

Žádný ze současných pilotů Moto3 v Assenu ještě nezvítězil.

Loni se na nejvyšší stupínek podíval Alex Márquez, který vyrážel z druhého místa. Z pole position se loni vydával do závodu Jack Miller. Oba tito závodníci jsou již ve vyšších třídách – Alex Márquez v Moto2 a Jack Miller v MotoGP.

Romano Fenati měl loni v Assenu náročný závod. V úvodu vyjel mimo trať, klesl na 31. místo, pak během své stíhací jízdy zajel nejrychlejší kolo závodu a zároveň tímto kolem stanovil nový traťový rekord. Postupem času se Fenati dostal na osmé místo a upadl. Dokázal ještě pokračovat. Klasifikován byl jako osmnáctý.

Moto2

Vedoucí muž šampionátu – Johann Zarco – už má za sebou šest startů v Assenu, ale zatím zde nikdy nezvítězil a dokonce ani nestál na podiu. Jeho nejlepším výsledkem je čtvrté místo z loňského roku.

Roku 2008 si Thomas Lüthi v Assenu vyjel druhé místo. Bylo to jeho první podium na tomto okruhu a zároveň se jednalo o jeho nejlepší umístění v kategorii 250 ccm. Na podiu v Assenu se Lüthi objevil i v kategorii Moto2 (roku 2010).

„Vodník“ Anthony West má na kontě dvě vítězství a obě jeho vítězství jsou z Assenu a mají společné i to, že v obou případech byla trať mokrá. Westova vítězství v Assenu dělí jedenáct let. To první si Australan vyjel roku 2003 v kategorii 250 ccm a to druhé loni v Moto2.

Assen je jedním ze současných okruhů, kde úřadující šampion Moto2 – Esteve Rabat – ještě nikdy nevystoupil ve třídě Moto2 na stupně vítězů. Nejlepším výsledkem Rabata v Assenu je čtvrté místo z roku 2012. Loni zde dojel až osmý. Upadl již během zaváděcího kola, ale vzhledem k tomu, že došlo ke zpoždění startu z důvodu vydatného deště, mohl tehdy Rabat startovat z prvního startovního místa, které si vyjel.

Simone Corsi loni vedl mokrý závod v Assenu. V době, kdy měl náskok zhruba deset vteřin, upadl. Dokázal se ještě rozjet a nakonec si odvezl tři body za třinácté místo.

Na startovním roštu Moto2 jsou závodníci, kteří už se v minulosti potěšili z vítězství v Assenu. Jsou to Mika Kallio (125 ccm, rok 2006), Anthony West (250 ccm, rok 2003 a Moto2, rok 2014), Alex Márquez (Moto3, 2014) a Luis Salom (Moto3, 2013). Jediným současným jezdcem, který nizozemský závod vyhrál přímo v kategorii Moto2 je tedy pouze Anthony West.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud