Souboje MotoGP přímo v srdci Evropy

Souboje MotoGP přímo v srdci Evropy

Po skvělém závodě v Indianapolis se celý rošt MotoGP naskládal do kufrů a beden a zamířil rovnou do Brna na víkendovou bwin Grand Prix České republiky.

I díky vynikající formě Repsol Hondy vede šampionát nováček Marc Márquez. Po senzačním vítězství v Indy budou znovu upřeny zraky celého motoristického světa na tohoto mladého Španěla, který na litrovém prototypu MotoGP pojede na Masarykově okruhu v Brně poprvé.

Jeho týmový kolega a hlavní soupeř v mistrovství Dani Pedrosa získal k dobru další týden hojení své zlomené klíční kosti. Přijíždí tedy zase o něco silnější.

I zotavování Jorge Lorenza v týmu Yamaha Factory Racing probíhá dobře a aktuální mistr světa doufá, že na rychlé a plynulé trati dokáže bojovat o vítězství. K tomu mu může pomoci i to, že společně s kolegou Valentinem Rossim před několika týdny, během letní přestávky, právě na této trati testovali.

Valentino Rossi bude usilovat o lepší víkend, než byl ten uplynulý. Pojede totiž na okruhu, kde zaznamenal vůbec své první vítězství v mistrovství světa silničních motocyklů. Cala Crutchlowa zase podpoří vědomí toho, že loni, právě zde v Brně, získal své první umístění na stupních vítězů. To jsou věci, které se nezapomínají a podporují bojovného ducha každého sportovce.

Také Álvaro Bautista v barvách týmu GO&FUN Honda Gresini zavítá do Brna plný optimismu, neboť jeho výkonnost v poslední době stoupá. Němec Stefan Bradl zde bude hledat šanci dostat se zpět do tempa, které mu minulý měsíc v Laguně Seca vyneslo jeho první podium v královské kategorii.

Záblesky dobré formy předvedl minulý týden i jezdec stáje Monster Yamaha Tech3 Bradley Smith, když krátce po startu jezdil dokonce na čtvrtém místě, které sice později neudržel, ale i to mu dodalo sebedůvěru a je tak připraven opět bojovat s továrními jezdci Ducati Nicky Haydenem a Andreou Doviziosem. Tito dva jezdci v rudých barvách předvedli vzájemný velkolepý boj v poslední zatáčce americké Cihelny.

Nešťastníka této sezóny Bena Spiese nahradí v týmu Ignite Pramac Racing znovu testovací jezdec Ducati Michele Pirro a bude tak kolegou Itala Andrei Iannoneho v barvách Energy T.I. Pramac Racing. Čelo CRT strojů přivede do Brna jako již tradičně Aleix Espargaró, který pokračuje v působivých výkonech na ART Aspara Martinéze. Týmový kolega Randy de Puniet přijíždí s cílem zapomenout na zklamání z toho, že z minulé velké ceny musel odstoupit.

Dalším borcem, kterého stojí za to pozorně sledovat je veterán Colin Edwards v černooranžových barvách NGM Forward Racing. Český jezdec Karel Abraham se před domácí fanoušky vrací po vynechaném závodě. Jeho tým Cardion AB Motoracing je na Masarykově okruhu doma. Ke zbytku CRT startovního roštu se tentokrát na divokou kartu připojí i tým Remus Racing Team. Rakouský tým bude poprvé v nejvyšší třídě vybaven strojem Suter BMW a za jeho řídítka usedne Martin Bauer.

Na závodníky čeká trať o délce 5 403 metrů a šířce 15 metrů. Bojovat se bude v 6 levých a 8 pravých zatáčkách a zcela jistě i na nejdelší rovince trati, která měří 636 metrů.

Mistrovství světa se v Brně účastnili nejznámější světoví jezdci už od roku 1930. Až do roku 1982 vedla původní trať pojmenovaná podle prvního československého prezidenta přes západní část města a přilehlé vesnice. V roce 1980 byl s cílem přilákat do Československa závody F1 vybudován nový okruh. Od roku 1987 hostila trať vystavená v přírodním údolí šampionát FIM Czech Grand Prix. Dějiště závodů je oblíbeno nejen u diváků, ale i u jezdců. Trať probíhající zalesněnými úseky nabízí díky různým změnám nadmořské výšky vynikající výhled pro diváky. Rychlé zvlněné zatáčky jsou zkouškou talentu jezdců a inženýrství závodních strojů.

Sluší se doplnit výčet zaznamenaných rekordů. Tři z nich drží v současnosti Jorge Lorenzo, který v roce 2012 ustanovil hodnotu nejrychlejšího kola (1´55.799), díky níž získal nejrychlejší platný čas pro zisk pole position. Třetím rekordem jezdce na továrním prototypu Yamahy je zápis rekordu okruhu, který má hodnotu 1´56.274. „Vousatým" záznamem je rekord vypovídající o nejvyšší dosažené rychlosti, kterou v roce 2004 zaznamenal na Hondě hodnotou 311,2 km/h Ital Max Biaggi.

Jelikož se ve stejné dny jede také závod F1 ve Spa, věnujte, prosím, pozornost změnám v časovém harmonogramu závodů bwin Grand Prix České republiky, který naleznete na hlavní stránce vpravo.
(zdroj: motogp.com)

 

Doporučujeme

Články odjinud