Tisková konference na okruhu v Assenu

Tisková konference na okruhu v Assenu

Úřadující mistr světa Casey Stoner společně s Calem Crutchlowem, Nicky Haydenem, Benem Spiesem a Michele Pirro předstoupili ve středu před novináře akreditované na tiskovou konferenci na okruhu Iveco TT Assen.

Jezdec týmu Repsol Honda Casey Stoner ztrácí na svého největšího rivala v boji o letošní titul mistra světa Jorge Lorenza  celkem 25 bodů. Jeho cíl pro nizozemskou Velkou cenu je tedy jasný – obrat soupeře o největší možný počet bodů. Australan uvedl: „Měli jsme několik horších závodů, které se neodvíjely tak, jak bychom si přáli, i když jsme do toho dali opravdu všechno. Bohužel jsme však nedosáhli výsledků, které jsme očekávali. V podstatě si nemůžeme stěžovat, vždycky, s jednou výjimkou, jsme byli na podiu. Bodů však není tolik, abychom si mohli říct, že druhá polovina sezóny bude jednoduchá. Právě teď potřebujeme především zlepšit naše výkony a získat na motocyklu pocit většího komfortu."

Casey je před závodním víkendem stále znepokojen chováním svého motocyklu: „Vibrace jsou náš prvořadý problém. Podařilo se nám najít příčinu a vibrace se na zadní části motorky snížily. Ovšem v momentě, kdy jsme nasadili novou přední pneumatiku, celá situace se naopak ještě zhoršila.  Každý krok, který Bridgestone udělá, nám vše ještě více zkomplikuje. Myslím si však, že celý problém je hlubší. Pokud se udržíme v boji o titul do konce sezóny, domnívám se, že to bude velký úspěch, protože momentálně se zdá, že se všechno spiklo proti nám."

Cal Crutchlow, jezdec z týmu Monster Yamaha Tech3, se po heroickém výkonu v Británii se svým zlomeným kotníkem usadil na čtvrté pozici průběžného hodnocení šampionátu. Po dvoutýdenním odpočinku je před závodem v Assenu v lepší kondici. Ke svému stavu řekl: „Nebylo to tak špatné, kotník je na tom stále líp. V hyperbarické komoře na ostrově Man jsem se díky terapii zbavil otoku. Po návratu z ostrova lékaři usoudili, že operace naštěstí není potřebná.  Jak jste si mohli všimnout, zranění mě v Silverstone nijak zásadně neomezovalo. Jen při chůzi cítím trochu bolest."

Jeden zážitek je však pro Cala nepříjemný. Při lékařském posouzení, zda je schopen závodit, musel projít nezáviděníhodným testem: „Nebylo to vůbec příjemné. Nařídili mi čtyřikrát oběhnout celou místnost. Nebyl to v podstatě běh, ale takové napadání na jednu nohu. Bylo to však správné. Zdravotníci na okruhu a v Clinica Mobile odvedli fantastickou práci. Zranění nebylo jen mou starostí, ale také ostatním závodníkům bych mohl být nebezpečný, pokud bych se například musel nějak „odklidit" v případě problému z trati."

V závěru Crutchlow vyvrátil všechny fámy o změně značky: „Budu pokračovat ve svých nejlepších výkonech pro tým Monster Yamaha Tech3."

Nicky Hayden, jezdící v barvách Ducati, je velikým fanouškem nizozemského okruhu, kde v roce 2006 ve třídě MotoGP vyhrál. „Na tento okruh mám určitě dobré vzpomínky, loni byla Ducati v pořádku a já jsem zde získal páté místo. Vítězství v roce 2006 je samozřejmě tou nejhezčí vzpomínkou. Letos není naše sezóna jednoduchá. Už jsme zažili několik momentů, kdy jsme byli rychlí. Stejně jako v Silverstone – byl jsem rychlý prvních pět, osm kol. Jízdu na Ducati jsem si po dlouhé době užíval. Pak ale odešly pneumatiky. Ale my přilnavost potřebujeme a myslím si dokonce, že víc než ostatní."

Ducati oznámila pro víkend v Laguna Seca radikální upgrade. Američan je ovšem velmi zdrženlivý: „Možná budeme mít v Laguně další upgrady, ale rozhodně nebudeme mít nový motocykl či nový motor. Laguna skutečně nic neřeší. Možná snad nějaké updaty, které budeme testovat v Mugellu. Ale radikálně nový motocykl to nebude. Musíme jednoduše pokračovat v práci na tom, co máme."

Jezdec Yamaha Factory Ben Spies prožívá těžkou sezónu. Nutně by potřeboval několik lepších výsledků, jako například ten v Silverstone, aby se vrátil do boje o přední příčky. „Není to všechno jen o smůle, ale o spoustě drobností, které se prostě přihodí. Vždy si připomenu předchozích deset let závodění a především i to, že všechno není vždy tak, jak si naplánujeme. V posledních čtyřech, šesti týdnech jsem se na Yamaze dostal do větší pohody a poslední závod v Silverstone byl docela dobrý. Teď jsme tady, v Assenu, na jedné z mých nejoblíbenějších tratí. Budeme bojovat."

Ben Spies odmítl spekulovat o své budoucnosti: „ Všechno, co se kolem děje, je normální. I to je závodění. Jakmile Jorge podepsal, začal velký shon - kdo, kde, kam...tak to funguje. Já se musím starat o sebe a svůj motocykl a své výsledky... To je vše, co můžu dělat."

Ital Michele Pirro, jezdec CRT stroje FTR – Honda v týmu San Carlo Honda Gresini na tiskovce zavtipkoval: „Omlouvám se za svou angličtinu, kterou stejně jako svůj motocykl postupně vylepšuji. Start do sezóny nebyl jednoduchý, absolvovali jsme pouze jeden test v Jerezu. První dva závody byly těžké a my je nedokončili kvůli problémům s motocyklem. Vylepšování stroje jde ale kupředu, moje pocity nejsou teď vůbec špatné. V posledních dvou závodech jsme skončili velmi blízko ART. Trať v Assenu mám rád, ale ani zde nebude možné dohonit tovární motocykly. Budu se tedy snažit, abych byl alespoň na špici CRT týmů."

Doporučujeme

Články odjinud