Neuvěřitelný závod v Jerezu vyhrál Lorenzo, Abraham sedmý!

Neuvěřitelný závod v Jerezu vyhrál Lorenzo, Abraham sedmý!

Po dnešním závodu MotoGP asi nikdo neřekne, že sedmnáct jezdců královské kubatury nedokáže nabídnout pořádnou dávku adrenalinu, napětí a překvapivých zvratů. Takový byl dnešní závod Velké ceny Španělska.

Neuvěřitelně napínavý závod v Jerezu vyhrál Jorge Lorenzo, jízda bez chyb hodna šampiona, druhé místo obsadil Dani Pedrosa, vzhledem ke zdravotnímu stavu nadlidský výkon a třetí projel cílem Nicky Hayden, radost pro italskou Ducati.

První řada na startu patřila v královské kubatuře trojici závodníků v podobě vítěze kvalifikace Auatralana Casy Stonera (Repsol Honda Team), druhého Daniho Pedrosy (Repsol Honda Team) a třetího dalšího domácího jezdce Jorge Lorenza (Yamaha Factory Racing). Karel Abraham, jezdec českého týmu Cardion AB Motoracing, startoval šestnáctý a po své pravici měl v šesté řadě posledního Toniho Elíase (LCR Honda MotoGP).

Po startu šel do vedení Casey Stoner, za ním na druhém místě vyrazil Jorge Lorenzo, třetí velmi dobře Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini), čtvrtý Andrea Dovizioso (Repsol Honda Team) a první pětku uzavíral Ben Spies (Yamaha Factory Team). V nájezdu do druhého kola se posunul Valentino Rossi (Ducati Team) přes velmi dobře jedoucího týmového kolegu Haydena na šesté místo a v nájezdu do třetího kola už figuroval na čtvrté pozici před Doviziosem. Nutno dodat, že Hayden startoval jedenáctý a Rossi dvanáctý.

Abraham překonal Toniho Elíase a jezdil na šestnáctém místě, krok od dalšího bodovaného umístění, ale co se dělo na vedoucích pozicích nemělo obdoby. V pátém kole předjel Marco Simoncelli vedoucího Casey Stonera, který vůbec s takovým manévrem nepočítal, protože měl hlášeného za sebou pouze Lorenza. V šestém kole předjíždí Lorenza Valentino Rossi a Ital je už třetí za Stonerem.

Infarktový moment přichází s manévrem Valentina Rossiho na konci cílové rovinky. Ital chtěl vnitřkem předjet Casey Stonera, ale podklouzla mu motorka a mimo dráhu vzal mimo sebe, také  druhého Auatralana. Rossi se do závodu znovu zapojil a pořádně otočil plynem, Stoner už ne a tak skončil jeho perfektně rozjetý závodní víkend. Po tomto extempore zůstal ve vedení Marco Simoncelli, druhé místo patřilo Jorge Lorenzovi a třetí byl Nicky Hayden.

Desáté kolo bylo ve znamení Karla Abrahama, protože ten předjel Hiroši Aojamu, Doviziosa a posunul se na jedenácté místo. V té době ale Marco Simoncelli spadl z vedoucí pozice. Neuvěřitelné. Jorge Lorenzo si v klidu počkal, soupeři kolem úřadujícího mistra světa popadali a Španěl byl najednou v závodu španělské Grand Prix první. Po taktické stránce bravurně zvládnuté. Lorenzo se nenechal strhnout a ustál emoce.

V polovině závodu Karel Abraham předjel Randy De Punieta (Pramac Racing Team) a posunul se na sedmé místo a závod přecházel do fáze, kterou hlavně očekávali domácí fanoušci. Schylovalo se totiž k bitvě mezi prvním Jorge Lorenzem a druhým Danim Pedrosou. Nebyl to ale Pedrosa, který stahoval náskok Lorenza, ale byl to třetí Ben Spies, kdo se nebezpečně dotahoval na jezdce Repsol Hondy. Čtvrtý jel Nicky Hayden a první pětku uzavíral perfektně jedoucí Cal Crutchlow.

Rossi po pádu pokračoval v závodu, předjel Elíase, Doviziosa, Capirossiho a v patnáctém kole byl na dvanáctém místě. V devatenáctém kole odstoupil Randy De Puniet, ve dvacátém spadl po souboji s Aojamou Karel Abraham, ale vrátil se do sedla GP11 a nakonec vybojoval sedmé místo. Šílený závod !!! V dalším kole spadl další nováček Cal Cratchlow, který jel dokonce pátý. Takže v posledních sedmi kolech závodu to bylo hlavně o tom, projet cílem, protože na bodech už byli dávno všichni.

V době, kdy do cíle zbývalo odjet čtyři kola, předjel dosud druhého Dani Pedrosu Američan Ben Spies a vydal se za svým týmovým kolegou Lorenzem. Pedrosa viditelně ztrácel síly a stal se snadnou kořistí pro druhého jezdce tovární Yamahy. Ten ale za několik okamžiků spadl a bylo po dvojím vítězství pro Yamahu. Najednou to byl Colin Edwards (Monster Tech 3), který se dostal na třetí příčku, ale ani jemu nebylo přáno. Nakonec to byl Nicky Hayden, který pro Ducati získal umístění na stupních vítězů, první od roku 2009. Čtvrté místo obsadil Hiroši Aojama, páté Valentino Rossi, šesté Héctor Barberá MApfre Aspar MotoGP), sedmé Karel Abraham, osmé Cal Crutchlow, deváté Toni Elías a první desítku uzavřel Loris Capirossi.

GP Španělska, třída MotoGP – závod:

P. Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ztráta
1 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 141.0 50'49.046
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 140.1 +19.339
3 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 139.7 +29.085
4 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 139.6 +29.551
5 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 138.2 +1'02.227
6 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 137.9 +1'08.440
7 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 137.7 +1'14.120
8 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 137.4 +1'19.110
9 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 136.4 +1'42.906
10 John HOPKINS USA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 136.2 +1'48.395
11 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 136.0 +1'51.876
12 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 133.6 +1 kolo







Závod nedokončil/ neklasifikován:

Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 140.0 1 kolo

Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha 141.3 3 kola

Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati 140.3 11 kol

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 143.9 16 kol

Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 144.0 20 kol

Doporučujeme

Články odjinud