Poslední závod sezony vyhrál Australan Casey Stoner

Poslední závod sezony vyhrál Australan Casey Stoner

Finále bylo pořádně napínavé. Karel Abraham bojoval o titul pro nováčka roku až do konce, ale nakonec o něho přišel. Stejně tak Ben Spies, přišel na cílové rovince o vítězství v závodu.

Poslední závod éry 800ccm prototypů vítězně uzavřel Casey Stoner, Mistr světa MotoGP 2011. Australan okamžitě po startu figuroval na prvním místě a v určitých okamžicích měl náskok přes deset sekund. Stonera zpomalil až déšť v samotném závěru, což stačilo na pořádně napínavou finální zápletku. Jezdec Repsol Hondy ale nic neponechal náhodě a jasně ukázal převahu RC212V.

V nájezdu do první zatáčky po startu narazil Bautista do zadního kola Doviziosovy Hondy, přišel o předek, spadl a vzal sebou Valentina Rossiho, Nicky Haydena a Randy De Punieta. Jediná Suzuki tak během chvilky vyřadila ze hry tři jezdce Ducati. Začátek rozhodně nic moc. Karel Abraham poskočil na šesté místo a jel těsně za Calem Crutchlowem, s kterým bojoval o titul pro Nováčka roku 2011.

Ve čtvrtém kole závodu vedl Casey Stoner, druhý jel Andrea Dovizioso a třetí Dani Pedrosa. Čtvrtá příčka patřila Benu Spiesovi na tovární Yamaze, pátý jel Cal Crutchlow, šestý Karel Abraham, osmý Loris Capirossi, osmý Toni Elías, devátý náhradník za Lorenza Japonec Nakasuga, desátý náhradní jezdec za Edwardse Američan Hayes, jedenáctý Barberá a dvanáctý Aojama. Tento stav zároveň znamenal, že Repsol Honda byla velmi blízko kompletně oranžovým stupňům vítězů.

V sedmém kole předjel Karel Abraham Brita Cala Crutchlowa a pokračoval na pátém místě. Velmi dvrdě se v té době bojovalo o umístění na stupních vítězů mezi trojicí Pedrosa, Dovizioso a Spies. Mezi jednotlivými skupinkami byly značné rozestupy, ale ne takové, aby jezdci kolem okruhu jen kroužili. Bitva o celkové třetí místo probíhala mezi Pedrosou a Doviziosem a oba jezdci jeden druhého nešetřili.

V polovině závodu měl první Casey Stoner náskok už téměř deset sekund. Ten si jel prostě svoje a nenechal se nikým ovlivnit. Za ním probíhal stále urputný souboj jeho dvou týmových kolegů Doviziosa s Pedrosou. Čtvrtá příčka patřila Benu Spiesovi a za ním už jel na pátém místě Karel Abraham, ale v těsném závěsu za ním Cal Crutchlow. Oba jezdci se vzájemně předjížděli a předváděli hezké souboje.

Sedmý Loris Capirossi ztrácel na Crutchlova přes sekundu a půl, ale Ital neustále zvyšoval tempo a jeho ztráta na jezdce satelitní Yamahy postupně mizela. Osmý Toni Elías jel osamocen a za ním pak bojovala další dvojice jezdců Japonec Nakasuga v sedle tovární Yamahy M1 s Američanem Hayesem v sedle satelitní M1. Předposlední závodil osamocený Héctor Barberá a poslední, ale na bodech jel Japonec Hiroši Aojama.

Šest kol před koncem se změnila situace v souboji mezi Doviziosem a Pedrosou, protože v závěru nasadil vysoké tempo Ben Spies a Španěla předjel. Američan jel těsně za Doviziosem a ve stejném okamžiku začalo pršet. Stoner zpomalil, Spies předjel Doviziosa a stahoval náskok na Australana. Zatím nikdo nezajel do boxů pro druhý motocykl, i když do cíle zbývalo odjet pět kol na mokrém povrchu.

Američan Spies tři kola před koncem předjel Casey Stonera, který na mokré dráze výrazně zpomalil. Zatím ale neměl nic jisté, protože Australan nechtěl o vedení přijít. Jezdec tovární Yamahy dokázal odolávat až do konce, najel na cílovou rovinku první, ale za ním jedoucí Stoner využil výkonové převahy Hondy a Američana porazil o neuvěřitelné 0,015 sekundy.

Andrea Dovizioso ve Valencii porazil týmového kolegu a domácího jezdce Daniho Pedrosu, což znamená, že je v letošním roce třetím mužem MotoGP. Po deseti letech opouští Hondu s nejlepším výsledkem, kterého v královské kubatuře dosud dosáhl.

Bitva mezi Karlem Abrahamem a Calem Crutchlowem skončila v posledním kole. Potom, co oba předjeli Daniho Pedrosu, jel český závodník nějakou dobu čtvrtý, ale Brit mu předjetí vrátil, zařadil se těsně před Abrahamovu GP11 a český jezdec už nestačil do zatáčky dobrzdit. Následoval kontakt, vyjetí mimo dráhu a pád. Abraham se stačil vrátit a cílem projet osmý. V konečném hodnocení jeho premiérové sezony MotoGP mu patří čtrnáctá příčka.

GP Valencie, závod - MotoGP:

P. Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ ztráta
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 149.2 48'18.645
2 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha 149.2 +0.015
3 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 148.9 +5.936
4 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 148.8 +8.718
5 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 148.7 +9.321
6 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha Factory Racing Yamaha 148.0 +23.818
7 Josh HAYES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 147.5 +33.118
8 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 147.3 +37.952
9 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 146.7 +48.953
10 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 146.6 +52.501
11 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 145.9 +1'06.519
12 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 145.8 +1'08.760







Neklasifikován/ závod nedokončil:

Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati
0 kol

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki
0 kol

Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati
0 kol

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati
0 kol

Doporučujeme

Články odjinud