Abraham kvůli zranění nedokončí sezonu MotoGP

Abraham kvůli zranění nedokončí sezonu MotoGP

Karel Abraham se zřejmě na začátku října podrobí operaci vazů v levém rameni poškozených při pádu v Indianapolis v polovině srpna.

Pro českého jezdce MotoGP znamená léčba ukončení letošní sezony. Tým Cardion AB Motoracing nyní jedná o možném náhradníkovi, který by místo Karla Abrahama absolvoval pět zbývajících závodů sezony.

Hned po návratu z Grand Prix San Marina, kterou nedokončil právě kvůli bolestem ramene, nastoupil Karel Abraham na intenzivní rehabilitaci, v prvním říjnovém týdnu jej pak čeká pravděpodobně operace. „Stávající rehabilitací chceme co nejvíc zlepšit funkční stav ramene. Kdybychom neměli pozitivní nález z elektromagnetické rezonance, mohli bychom se ubírat konzervativním způsobem, ale ten nález tam je. Když není stabilita ramene dostatečná ani po cílené rehabilitaci, je operační výkon nutný,“ vysvětlil Igor Čižmář, primář Traumatologického oddělení Fakultní nemocnice Olomouc a specialista na poranění ruky, paže a ramen, který bude Karla Abrahama operovat. „Po zákroku musí být pacient necelý měsíc ve fixaci, teprve poté je možné začít s intenzivní rehabilitací. Sportovcům, kteří cíleně zatěžují vazivový aparát, doporučujeme plnou zátěž nejdřív po třech měsících,“ upozornil. K plnému tréninku by se tak Karel Abraham mohl vrátit na konci letošního roku, tedy asi měsíc před začátkem prvních předsezonních testů MotoGP. 

 

Tým Cardion AB Motoracing nyní ve spolupráci s promotérem šampionátu Dorna a Mezinárodní asociací závodních týmů hledá vhodného náhradního jezdce, který by na motocyklu Karla Abrahama dokončil pět zbývajících závodů sezony. „Naším cílem je najít kvalitního pilota, který bude moci nastoupit už do závodu v Aragonu příští týden. Přednostně jsme uvažovali o českých jezdcích, promotér i asociace týmů nám ale tyto jezdce nedoporučili s ohledem na bezpečnost. Prioritou je, aby to byl jezdec se zkušeností s MotoGP nebo minimálně WSBK,“ upřesnil manažer týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham st.

Doporučujeme

Články odjinud