Australan Casey Stoner vyhrál závod MotoGP

Australan Casey Stoner vyhrál závod MotoGP

Jezdec tovární Ducati Casey Stoner vyhrál svůj druhý závod v řadě, Andrea Dovizioso z Repsol Hondy letos podruhé na druhém místě a Valentino Rossi z Fiat Yamahy po těžkém souboji s kolegou Lorenzem třetí.

V první řadě na startu závodu královské kubatury figurovala trojice jezdců v podobě Itala Andrea Doviziosa z Repsol Hondy, jeho krajana Valentina Rossiho z Fiat Yamahy a zástupce tovární Ducati Australana Casey Stonera. Lídr šampionátu Jorge Lorenzo startoval poprvé v sezoně z druhé řady, čtvrté pozice.

Na jezdce MotoGP čekalo v Motegi čtyřiadvacet kol závodu, který nenechal nikoho na pochybách, že i šestnáct jezdců dokáže předvést adrenalinovou podívanou. Dnes za ni můžeme poděkovat hlavně dvojici Fiat Yamahy Valentinu Rossimu a Jorge Lorenzovi, protože to, že jsou týmovými kolegy na dráze nebylo absolutně znát. Týmová režie tady neexistuje, jen adrenalin a touha porazit toho druhého.

Po startu ztratil Andrea Dovizioso s Valentinem Rossim, naopak získal Casey Stoner, který se posunul do vedení závodního pole a Jorge Lorenzo, jenž předjel kolegu Rossiho a zařadil se na třetí místo za Doviziosa. Nejvíc ale ztratili Američané Nicky Hayden a Ben Spies, protože oba vyjeli mimo dráhu a po prvním kole uzavírali závodní pole.

Pořadí po pěti odjetých kolech bylo první Casey Stoner, druhý Andrea Dovizioso, třetí Jorge Lorenzo, čtvrtý Valentino Rossi, pátý velmi dobře jedoucí Marco Simoncelli, šestý Colin Edwards, sedmý Loris Capirossi, osmý Marco Melandri, devátý Randy De Puniet a první desítku uzavíral Álvaro Bautista v sedle Suzuki.

Pěknou podívanou předváděla dvojice Fiat Yamahy třetí Jorge Lorenzo a čtvrtý Valentino Rossi. Rossi jel několik centimetrů od Španělova zadního kola a schylovalo se k drsné bitvě týmových kolegů. Ta přišla v šestém kole, když Rossi vnitřkem předjel Lorenza a vydal se na stíhací jízdu za Italem Doviziosem. Jorge Lorenzo ale nehodlal umístění na stupních vítězů vzdát.

Zatímco Nicky Haydenovi patřila v devátém kole stále poslední, šestnáctá příčka, Ben Spies od výjezdu mimo trať za to vzal celkem dost výrazným způsobem a v době, kdy do konce závodu zbývalo patnáct kol už předjel Hectora Barberu a v pořadí se posunul na jedenácté místo. Hodně práce měl Marco Simoncelli, aby si pátou pozici udržel před dotírajícím Colinem Edwardsem. Na tuto dvojici se stačil dotáhnout Loris Capirossi a také jezdec Suzuki Edwardsovi naznačil, že s ním musí počítat.

Výkon Casey Stonera byl i v polovině závodu velmi dobrý a před druhým Doviziosem si stále udržoval náskok kolem půl sekundy. Ital se hodně snažil tento rozdíl vymazat a určitě měl na to, aby se mu to podařilo. Stoner ale do druhé poloviny závodu nasadil vysoké tempo a naopak začal náskok na svého italského rivala zvyšovat. Velká škoda pro Doviziosa, vítězství bylo blízko.

Na třetím místě jel v polovině závodu Valentino Rossi, čtvrtý Jorge Lorenzo, se ztrátou čtrnácti sekund pátý Marco Simoncelli, který stále odolával útokům šestého Colina Edwardse, sedmé místo patřilo Lorisi Capirossimu, osmý už jel jeho týmový kolega Álvaro Bautista, devátý byl Marco Melandri a desáté místo už patřilo Benu Spiesovi.

Pět kol před koncem už Casy Stoner vedl s náskokem jedné sekundy, což znamenalo, že druhým vítězstvím v řadě potvrdí zlepšení z Aragonska, kde před dvěma týdny vyhrál svůj první závod sezony. Druhý Dovizioso už se spokojil s body za stříbro, ale o třetí místo stále bojovala dvojice Fiat Yamahy. Páté místo už patřilo Colinu Edwardsovi, kterému se v závěru závodu MotoGP podařilo překonat Marca Simoncelliho. Nedařilo se Capirossimu, protože ten odstoupil ze sedmého místa, to si vzal jeho kolega Bautista, osmý Ben Spies, devátý Randy De Puniet a první desítku uzavřel domácí závodník Hiroši Aojama z Interwetten Hondy.

Do cíle se pořadí nezměnilo, závod vyhrál Casey Stoner, druhý skončil Andrea Dovizioso a třetí Valentino Rossi, který si to s Lorenzem rozdal stejným způsobem, jako naposledy v Katalánsku roku 2009.

GP Japonska, MotoGP - závod:

P.

Jezdec                                   Země Tým                                                        Motocykl Km/h Čas/ztráta
1

Casey STONER AUS Ducati Team Ducati 160.0 43'12.266
2

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 159.8 +3.868
3

Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha 159.7 +5.707
4

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 159.6 +6.221
5

Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 158.4 +27.092
6

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 158.2 +30.021
7

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 158.1 +31.826
8

Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 157.9 +35.572
9

Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda 157.1 +47.564
10

Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP Honda 157.0 +49.598
11

Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 157.0 +49.999
12

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 156.9 +50.703
13

Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 156.9 +51.422
14

Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati 156.8 +52.843
15

Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 155.5 +1'14.668









Závod nedokončil/neklasifikován:



Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 158.0 3 kola

Doporučujeme

Články odjinud