Barcelona - další díl stupňující se bitvy

Barcelona - další díl stupňující se bitvy

Gran Premi Aperol de Catalunya a snaha úřadujícího mistra světa Jorge Lorenza využít domácí velké ceny k dosažení vedoucího místa v šampionátu, to bude šestý podnik sezóny 2013 v MotoGP.

Samozřejmě nejen výše zmíněné bude programem nadcházejícího víkendu. Katalánsko hostí seriál Grand Prix na okruhu, jehož výstavba byla zahájena v roce 1989 díky spolupráci katalánské autonomní vlády, Rady města Montmeló a Královského automobilového klubu Katalánska. Stavba byla dokončena v roce 1991 a již v tomto roce se zde konaly první závody formule F1. Šampionát MotoGP zavítal na okruh poblíž jednoho z nejkrásnějších měst v Evropě v roce 1995. Barcelonský okruh se tak stal domovem Velké ceny Katalánska. Okruh je považován za jednu z nejlépe koncipovaných tratí. V roce 2001 získal Circuito de Catalunya prestižní trofej „Best Grand Prix" udělovanou IRTA pořadateli nejúspěšnějšího podniku Grand Prix silničních motocyklů v sezóně.

O víkendu čeká na jezdce 4 727 metrů dlouhá trať o šířce 12 metrů s 5 levými a 8 pravými zatáčkami. Nejdelší rovinka měří 1 047 m a celý areál je schopen nabídnout krásnou podívanou celkem 104 tisícům diváků. Nejrychlejší kolo zde s časem 1´41.186 zajel v kvalifikaci v roce 2008 Casey Stoner s Ducati, traťový rekord s časem 1´42.358 drží s Hondou opět od roku 2008 Dani Pedrosa. Nejvyšší top speed 339,4 km/h je od roku 2004 v držení Brazilce Alexe Barrose (Honda).

Předcházející italská Grand Prix byla svědkem maximálního bodového zisku a zároveň posunu Jorge Lorenza na druhé místo průběžného pořadí. Kromě Mugella zvítězil jezdec na tovární Yamaze ještě i v prvním závodě sezony v Losail. Jeho letošní druhé vítězství (a třetí v řadě v Toskánsku) určilo dvanáctibodový rozdíl na aktuálního lídra Daniho Pedrosu. Daniho kolega z týmu Repsol Honda Marc Márquez se připravuje vyvinout to nejvyšší možné úsilí, aby se po nepříjemném italském víkendu, kdy absolvoval celkem čtyři pády, z nichž ten poslední jej postihl přímo v závodě, vrátil zpět do hry. Pád z druhého místa v závěru závodu znamenal, že Marc odjížděl z Mugella s nulou.

Jorge Lorenzo (byť pochází z Palma de Mallorca, je Barcelona již dlouho jeho domovem), Dani Pedrosa (který vyrůstal 20 km od Barcelony ve městě Sabadell) a Marc Márquez (narodil se v srdci Katalánska v městě Cervera) berou nadcházející velkou cenu jako svou domácí. Dani „doma" triumfoval v roce 2008, Jorge v letech 2010 a 2012. Pro Marca je letošní Montmeló v MotoGP premiérové, ale před třemi lety zde slavil jako vítěz závodu kubatury do 125 ccm.

Za trojicí na špici šampionátu se bodový odstup zmenšuje. Dvě umístění na stupních vítězů v posledních dvou závodech jsou příčinou toho, že se Cal Crutchlow v barvách týmu Monster Yamaha Tech3 dotáhl na odstup pouhých šesti bodů na Marca Márqueze. Současně je Cal momentálně nejúspěšnějším Britem od roku 1987, kdy Ron Haslam získal čtvrté místo v šampionátu. Páté průběžné místo obsadil s tovární Ducati Ital Andrea Dovizioso, který se ve dvou předcházejících velkých cenách umístil na předních pozicích a odsunul tak krajana Valentina Rossiho aktuálně na celkové šesté místo. Valentino by se jistě, po katastrofálním prvním kole v domácí Grand Prix, v Barceloně nebránil zopakování svého skvělého vítězství z roku 2009.

Incidenty v prvním kole nejsou ani v Katalánsku ničím neobvyklým. Nejpamátnější kolizí je dramatický incident z roku 2006, který tehdy postihl hned několik jezdců. Vyhnout se takovéto situaci bude tento víkend prvořadým úkolem právě pro Valentina Rossiho. Výborný kvalifikační čas bude tím nejlepším způsobem jak uniknout z „nebezpečné zóny". Letos byl devítinásobný mistr světa v nejrychlejší části kvalifikace, v tzv. Q2, zatím nejlépe pátý.

Kdo bude tentokrát zcela jistě bez šance na cokoliv je Ben Spies. Jezdec týmu Ignite Pramac Racing zůstává i tentokrát stranou dění na trati a pokračuje v léčbě přetrvávajícího problému s hrudním svalem a stále ne stoprocentním stavem operovaného ramene. Stejně jako v Le Mans i v Barceloně Američana nahradí tovární testovací jezdec Michele Pirro. Crutchlowův týmový kolega Bradley Smith se vrací po fyzioterapeutických procedurách zpět na trať. Přestože utrpěl velmi hluboké poranění prstu a zranil si zápěstí, statečně dokončil závod v Mugellu na devátém místě.

Napříč celým startovním polem MotoGP bude nejméně šest jezdců, kteří budou závodit na domácí půdě. Mezi nimi je i Aleix Espargaró, jehož hluboce oddaný fanklub „Espargarins" se jistě ukáže v plné síle podpořen i songem „Racing for a Dream" (videoklip byl s bratry Espargarovými natočen nedávno právě na katalánském okruhu).

Páteční volný trénink, který otevírá celou Gran Premi Aperol de Catalunya začíná v 9:55 hodin. Předpověď počasí slibuje suchou trať a jasnou oblohu.
(zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud