Ben Spies má za sebou úspěšnou operaci ramene

Ben Spies má za sebou úspěšnou operaci ramene

Tovární jezdec Yamahy Ben Spies podstoupil v úterý večer tamního času operaci ramene, které si zranil během víkendové malajské velké ceny. V Sepangu si navíc zlomil žebro a pohmoždil plíce.

Závod, který byl vypsán na 21 kol, ovlivnil monzunový déšť. Červené vlajky ve 14. kole závod ukončily právě kvůli povětrnostním podmínkám. Po třinácti odjetých kolech se stal vítězem Dani Pedrosa, Spiesův týmový kolega Jorge Lorenzo skončil na místě druhém. Ben Spies je nyní na 10. místě celkového hodnocení. Letošní sezóna je pro něj nejhorší od jeho vstupu do seriálu Grand Prix. V tomto smolném roce se trápil s řadou mechanických závad, zaznamenal 18 pádů i nemoci, ke kterým se teď přidalo komplikované zranění ze Sepangu.

Osmadvacetiletý Texasan se vrátil do Spojených států, aby podstoupil operaci. Ta byla provedena v National Surgery Center, v soukromé nemocnici, která se nachází v blízkosti San Jose v Kalifornii. Podle Mary Spies, Benovy matky, proběhl devadesátiminutový zákrok vedený dr. Maury Harwoodem podle plánu.

„Ben měl fixovanou levou klíční kost," řekla Mary Spies. „Titanová deštička, kterou dr. Kieffer použil u Bena před 10 – 12 lety byla vyjmuta a „knoflíkovou" metodou byly využity stejné otvory pro šrouby. Chirurgický tým byl překvapen, jak byla klíční kost uvolněná, a proto byl Benovi transplantován tkáňový štěp. Podle doktora se Ben vrátí silnější než kdy předtím. Čeká jej však dlouhá rehabilitace deset až dvanáct týdnů."

Ben Spies se v důsledku operace nebude moct vrátit na poslední dvě velké ceny letošní sezóny v Austrálii a ve Španělsku. Rameno mu nedovolí zúčastnit se ani testů. Bývalý závodník AMA, světový šampion superbiků a Nováček MotoGP roku 2010 očekával, že si po Valencii vyzkouší Ducati, na které bude příští sezónu závodit.

Yamaha oznámila, že pro závod na Phillip Islandu nemá v úmyslu nasadit za Bena náhradního jezdce.

Doporučujeme

Články odjinud