Blíží se druhý test MotoGP v Sepangu

Blíží se druhý test MotoGP v Sepangu

V úterý zahájí jezdci a týmy královské kubatury MotoGP druhý třídenní test v přípravě na novou sezonu 2011. Vše se znovu odehraje na závodním okruhu Sepang v Malajsii.

Sedmnáct jezdců a jejich sedmnáct motocyklových prototypů má před sebou tři dny, které musí spolu s týmy maximálně využít, aby se co nejlépe připravili na úvod sezony. Před prvním testem v Sepangu byla nezodpovězena otázka zdravotního stavu Valentina Rossiho a Daniho Pedrosy, dnes je to otázka, zda Honda bude stále tak dominantní značkou na dráze.

Možná o největší překvapení se postaral Marco Simoncelli, který v úvodním testu zajel vůbec nejrychlejší čas na kolo a nechal za sebou jezdce, jako Pedrosu a Stonera. Pro Hondu, stejně jako pro všechny ostatní výrobce je ale druhý test velmi důležitý z hlediska technických zlepšeních, které v posledních týdnech provedli na základě prvního testu.

Přestože Hondy byly nejrychlejší, jejich jezdci v úvodním testu řešili problémy s vibracemi. Proto jsou pro všechny zainteresované další tři dny v Sepangu z tohoto úhlu pohledu klíčové. Pokud záležitost kolem spojky RC212V technici v Japonsku vyřešili, bude tento stroj ještě rychlejší. Rovněž bude zajímavé sledovat výkony Hiroši Aojamy ze San Carlo Honda Gresini a Toniho Elíase z LCR Hondy, jemuž se adaptace na RC212V zatím moc nedaří.

V továrně Yamahy měli technici YZR-M1 také práci, protože potřebovali zapracovat na výkonu jejich nového motoru. Jorge Lorenzo ukončil první test čtvrtým časem a ztrátou necelých devíti setin. Nebyl spokojený s novým podvozkem a poukázal na skutečnost, že s modelem M1, který měl k dispozici by nedokázal úspěšnou sezonu 2010 zopakovat. Ben Spies po přestupu k tovární skupině pokračuje dál ve velmi dobrých výkonech a z pohledu japonského výrobce je to člověk, který sehraje důležitou roli při vývoji M1. Další test bude pro Yamahu velmi důležitý a den před  jeho zahájením japonský výrobce oficiálně představí svůj tovární tým pro letošní sezonu.

Marco Simoncelli - San Carlo Honda Gresini

U Monster Tech 3 to byl zejména Colin Edwards, který si výkon nového stroje nemohl vynachválit. Američan je díky tomu velmi motivovaný a zda si s M1 2011 opravdu tak dobře rozumí, bude zcela určitě muset dokázat v tomto druhém testu. Březnové dva dny v Kataru už patří finálnímu vyladění nastavení, ale pro nějaké radikálnější změny již moc velký prostor nebude.

Důležitost druhého testu v Sepangu platí také v případě Ducati. Naposledy byl jejich nejlepším jezdcem osmý Nicky Hayden. Valentino Rossi, na kterého je zaměřena velká pozornost sice skončil jedenáctý, ale oproti předpokladu mu zraněné rameno nepůsobilo příliš velké problémy. Od té doby uběhly tři týdny, fyzičku by měl mít lepší a výsledky na dráze by měly také doznat změn k lepšímu. Samozřejmě se také u Ducati v období mezi testy v Sepangu pracovalo a výsledek jejich snažení již uvidíme za dva dny. Před cestou do Sepangu, oslavil technický šéf Ducati Filippo Preziosi narození dcery, což samozřejmě u italského týmu navodí příjemnou atmosféru.

Výsledky snažení továrny z Boloně netrpělivě očekávají také všichni ostatní jezdci italské značky. V případě Pramac Racingu je to Loris Capirossi a Randy De Puniet, u Aspar týmu Héctor Barberá a samozřejmě Karel Abraham z Cardion AB Motoracing.

Zajímavé bude sledovat výkon Suzuki. Álvaro Bautista je připraven na svou druhou misi v Sepangu a tam má v plánu stavět na výkonech, které naposledy předvedl. Desátý nejlepší čas byl zcela jistě dobrým začátkem a uvidíme, jak vážně bere poslední ročník osmistovek japonský výrobce. Minulý týden tým Rizla Suzuki prozradil, že v pozici náhradního jezdce Bautisty bude bývalý jezdec Suzuki v MotoGP John Hopkins.

Druhý test třídy MotoGP začíná na okruhu v Sepangu 22. února a končí ve čtvrtek 24. února 2011.

Doporučujeme

Články odjinud