Brad Binder – šampion Moto3 pro rok 2016

Brad Binder – šampion Moto3 pro rok 2016

Jihoafričan Brad Binder si zajistil titul v kategorii Moto3 již v době, kdy do konce sezóny zbývají čtyři závody.

Jméno nového šampiona nejnižší kubatury pro letošní rok známe již čtyři závody před koncem sezóny. Pojďme si nyní o novém šampionovi říct něco bližšího.

Brad Binder se narodil 11. srpna 1995 ve městě Potchefstroom v Jihoafrické republice. Původně ovšem začal závodit na motokáře. V devíti letech se stal jihoafrickým šampionem. Pak přesedlal na dvě kola. Aby mohl sbírat další úspěchy, přesídlil do Evropy, kde doteď přes sezónu bydlí.

Svou první sezónu v Red Bull Rookies Cupu absolvoval Brad Binder v roce 2009, tedy v roce, kdy tento šampionát ovládl Jakub Kornfeil. Binder byl ve své první sezóně celkově čtrnáctý. V následujících dvou letech zůstal v Red Bull Rookies Cupu a celkově obsadil páté místo roku 2010 a sedmé místo v roce 2011.

Roku 2011 se Binder poprvé objevil ve světovém šampionátu. Jeho úplně první závod byl v Indianapolis s týmem RW Racing, kde nahradil zraněného Luise Saloma. V témže roce pak ještě absolvoval čtyři další závody (Japonsko, Austrálii, Malajsii a Valencii) u týmu Andalucia Banca Civica. Bodů se tehdy ještě nedočkal.

V následujícím roce již odjel Binder celou sezónu v nově vzniklé kategorii Moto3 s týmem RW Racing GP, kde byl týmovým kolegou dnes již zesnulého Luise Saloma. Ve své první kompletní sezóně posbíral mladý Jihoafričan čtyřiadvacet bodů a celkově obsadil 21. místo.

O rok později byl Binder součástí týmu Ambrogio Racing. Bodově si oproti roku 2012 polepšil. Celkem vybojoval 66 bodů a v šampionátu skončil 13. Jeho nejlepším výsledek tohoto roku bylo čtvrté místo z Jerezu.

I v následujícím roce jezdil Binder pro tým Ambrogio Racing. Za sezónu si vyjel 109 bodů a skončil jedenáctý v celkovém pořadí. V tomto roce si poprvé vyzkoušel, jaké to je být na stupních vítězů. V Německu 2014 dojel druhý. Na podium se pak podíval ještě Japonsku, kde do cíle dorazil jako třetí.

Loni už byl Binder jezdcem týmu Red Bull KTM Ajo a týmovým kolegou Miguela Oliveiry a Karla Haniky. Oproti předchozím sezónám zaznamenal Binder další zlepšení. Celkově skončil šestý se 159 body na kontě. Na stupně vítězů se podíval čtyřikrát, přičemž třikrát dojel třetí (v Jerezu, v Brně a na Phillip Islandu) a jednou druhý (v Sepangu).

Letos zůstal Binder s týmem Red Bull KTM Ajo. Hned v Kataru se dostal na stupně vítězů, když dojel druhý. V Argentině poprvé v kariéře startoval z pole position. Závod dokončil na třetím místě a poprvé se dostal do čela šampionátu. Jako třetí dokončil i v Texasu a vedení v šampionátu udržel. Do Jerezu tedy Binder přijížděl jako vedoucí muž šampionátu, aniž by měl na kontě jediné vítězství. To se ovšem po Jerezu změnilo. Cesta k prvnímu vítězství ovšem nebyla vůbec jednoduchá. Binder byl po kvalifikaci v Jerezu penalizován kvůli neschválené motorové mapě. Musel tedy startovat z posledního místa. V závodě jej však již nic nezastavilo. Jezdec se prodíral vpřed, až nakonec zvítězil. Po závodě v Jerezu se Jihoafričan na nejvyšší stupínek podíval ještě čtyřikrát (ve Francii, Itálii, Velké Británii a San Marinu. V Nizozemsku dojel dvanáctý, v Německu osmý, v České republice nedokončil, ale jinak byl vždy na stupních vítězů. V Aragonii si druhým místem v závodě zajistil mistrovský titul. Do konce zbývají ještě čtyři závody, takže bude mít Binder ještě šanci rozšířit svou sbírku podií a vítězství.

Brad Binder je prvním jihoafrickým šampionem od roku 1980, kdy se z titulu v kategorii 350 ccm radoval Jon Ekerold. Navíc je první Jihoafričanem, který ovládl nejnižší kubaturu.

Ve věku 21 let a 45 dní je nejmladším Jihoafričanem, který kdy získal mistrovský titul.

V rodině Binderů není Brad jediným, kdo se věnuje motocyklovému sportu. V Moto3 závodí i jeho mladší bratr Darryn.

Příští rok se Brad Binder přesune do kategorie Moto2. 

Doporučujeme

Články odjinud