Britskou GP vyhrál s přehledem Jorge Lorenzo

První závod MotoGP na okruhu v Silverstonu vyhrál Jorge Lorenzo z Fiat Yamahy, druhé místo obsadil jezdec tovární Repsol Hondy Andrea Dovizioso a třetí projel cílem Ben Spies z Monster Tech 3.

Dnešní závod MotoGP znovu dokázal, že nezáleží až tolik na tom kolik je na startu motocyklů, ale zda jezdci umí předvést výkony, které berou dech a zvednou všem fanouškům tlak. Určitě ne bezdůvodně je MotoGP kubaturou královskou a tak se i dnes na jihu Anglie prezentovala, krásným, adrenalinovým závodem.

Pro Jorge Lorenza jednoznačně závod jednoho muže, protože od začátku dokazoval neuvěřitelnou převahu a cílem projel s téměř sedmisekundovým náskokem. Jeho nejbližší soupeř Dani Pedrosa dojel až osmý, takže můžeme konstatovat, že si jezdec tovární Yamahy vítězstvím v Anglii výrazně upevnil vedoucí příčku v průběžném hodnocení šampionátu.

Pád v zahřívacím tréninku MotoGP se stal osudným pro japonského závodníka Interwetten Hondy Hiroshi Aoyamau, který tak nedokázal nastoupit do svého pátého závodu sezony a musel absolvovat vyšetření v nemocnici v Oxfordu. O jeho aktuálním stavu vás bude samozřejmě informovat.

Z první řady dnes odstartoval do dvaceti kol šestikilometrového okruhu v britském Silverstonu jako první jezdec Fiat Yamahy Jorge Lorenzo, druhý Francouz z netovárního týmu LCR Hondy Randy De Puniet a třetí Dani Pedrosa, jezdec tovární Repsol Hondy. Oba posledně jmenovaní v závěru sobotní kvalifikace spadli a pád si ještě jednou zopakoval v zahřívacím tréninku Pedrosa.

Danimu Pedrosovi se tentokrát nepodařilo raketově odstartovat a po souboji s Lorenzem v úvodu prvního kola se na nějakou dobu usadil na čtvrtém místě a postupně ztrácel. Na druhém místě jel Randy De Puniet a třetí Andrea Dovizioso. Hayden byl s Ducati pátý, Spies na Yamaze šestý a Simoncelli sedmý. Bohužel hned na začátku vypadl Marco Melandri.

Od pátého kola se situace na dráze relativně uklidnila, Lorenzo pokračoval v budování náskoku na dvojici jezdců Hondy De Punieta a Doviziosa. U těchto jezdců se dala předpokládat bitva o druhé místo, protože Dovizioso Francouze před sebou nějakou dobu tlačil, ale tlak továrního závodníka,  jezdec LCR Hondy aspoň ze začátku ustál. Casey Stoner jel osmý a postupně stahoval náskok na sedmého Spiese.

V šestém kole Andrea Dovizioso zaútočil na Hondu De Punieta a úspěšně se posunul na druhé místo. Před závodem měl v plánu bojovat o vítězství, takže bylo předem jasné, že pětisekundový náskok Lorenza bude chtít do konce klání v Silverstonu vymazat. Necelou sekundu za De Punietem už v té době jel tovární jezdec Ducati Nicky Hayden a i tam jsme mohli předpokládat další bitvu o mistrovské body a hlavně pozici na stupních vítězů, jenže Dovizioso chyboval a najednou byl zase druhý Francouz.

V polovině závodu MotoGP to vypadalo na závod Lorenzo a ti druzí … jezdec Fiat Yamahy měl v té době náskok osmi sekund a souboje na dráze se tak odehrávaly daleko za ním. O druhé místo už bojovala čtveřice závodníků Andrea Dovizioso, Randy De Puniet, Nicky Hayden a Ben Spies. Na šestém místě jel Marco Simoncelli a o body za sedmou příčku si to rozdával Dani Pedrosa s Casey Stonerem. Pedrosovi to nešlo, pád z kvalifikace tam byl znát a dnes to nebyl Pedrosa z Mugella.

Pro domácí tým Rizla Suzuki závod na jihu Anglie nebyl takový, jakým se chtěli před domácím publikem, sponzory a partnery prezentovat. Při souboji s Héctorem Bárberou vyjel mimo trať Loris Capirossi a těsně před ochrannou bariérou položil Suzuki do štěrku. Álvaro Bautista pak skončil dvanáctý.

V době, kdy do konce závodu zbývaly čtyři kola přišla slabá chvilka na Randy De Punieta, když ho během pár metrů předjel Nicky Hayden z Marlboro Ducati a vzápětí se před Francouze dostal Ben Spies z Monster Tech 3. De Punietovy pneumatiky asi měly dost, protože se na něho začal jasně dotahovat Casey Stoner a Francouzovi se během chvilky rozplynula myšlenka na fantastické umístění v první trojce.

Poslední dvě kola byla hlavně ve znamení souboje Američanů Nicky Haydena a Bena Spiese o třetí příčku. Hayden v posledním kole chyboval, když mu přední vidlice odskočila na nerovnosti a Ben Spies tohoto zaváhání dokázal plně využít a získat pro sebe a tým Monster Tech 3 fantastické umístění na stupních vítězů. Čtvrtý tak dojel Nicky Hayden a pátý jeho týmový kolega Casey Stoner. Pro Randy De Punieta, kterému se v Silverstonu neobyčejně dařilo, nakonec zůstalo šesté místo.

GP Velké Británie – MotoGP, závod:

P.

Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ztráta
1

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 170.4 41'34.083
2

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 169.9 +6.743
3

Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 169.9 +7.097
4

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 169.9 +7.314
5

Casey STONER AUS Ducati Team Ducati 169.9 +7.494
6

Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda 169.8 +9.055
7

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 169.4 +14.425
8

Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 169.3 +15.313
9

Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 168.5 +27.954
10

Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati 167.5 +42.394
11

Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 167.5 +43.365
12

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 167.5 +43.408
13

Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 167.5 +43.580









Závod nedokončil



Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 167.1 7 kol



Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda
0 kol

Doporučujeme

Články odjinud