Brno se dnes probudilo do krásného slunečného dne

První informace dne: Melandri v roce 2010 pojede u Gresiniho

Druhý den příprav na nedělní Velkou cenu České republiky odstartovali svým volným tréninkem jezdci nejnižší kubatury přesně v devět hodin dopoledne. Brno se v sobotu probudilo do nádherného slunečního dne a ve srovnání s minulým ročníkem, kdy celou sobotu propršelo, se dnes můžeme těšit na teploty kolem sedmadvaceti stupňů. Počasí jubilejnímu čtyřicátému podniku Grand Prix v Brně přeje a to je jenom dobře, protože čtyřicet Velkých cen závodů mistrovství světa silničních motocyklů je vizitkou kvality, kterou Masarykův okruh jezdcům, týmům a samotným fanouškům každým rokem nabízí.

Do tak krásného dne přišla ta nejčerstvější informace o tom, že Marco Melandri podepsal pro sezonu 2010 smlouvu s týmem Fausta Gresiniho, San Carlo Honda Gresini. Italský sedmadvacetiletý talent tak opustí stroj Kawasaki, s kterým si letos vede výtečně a vytvoří jezdeckou dvojici s krajanem Marcem Simoncellim, dravým mladíkem z čtvrtlitrové kubatury.

Vzhledem k tomu jaké počasí tento závodní víkend panuje v jihomoravské metropoli, pořadatelé očekávají vysokou návštěvnost z řad diváků. V minulém roce to bylo za všechny tři dny kolem 250.000 a to pršelo v pátek odpoledne a sobotu. Počasí se tehdy umoudřilo až v neděli a jezdci tak mohli využít nastavení z pátečního tréninku.

Letos to bude určitě ještě mnohem lepší. S nejvyšší pravděpodobností tentokrát obutí do deště v kamiónech dodavatelů pneumatik zůstane a každý tak má velkou šanci si ještě během dnešních dvou jízd připravit co nejlépe své motocykly na nedělní závod na suché dráze Masarykova okruhu.

Skvělým lákadlem přijít na závodní okruh samozřejmě není jenom počasí, ale hlavně jezdecká elita, která letos do Brna přijela. Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, po dvou letech Nicky Hayden, ale také Marco Simoncelli, Alvaro Bautista nebo Hector Barbera, kteří už v příštím roce budou závodit v MotoGP. Bohužel fanoušci Ducati tentokrát neuvidí svou hvězdu a jezdce továrního týmu italského výrobce Casey Stonera, který pro zdravotní problémy musel vynechat tři Velké ceny.

Navíc v závodech mistrovství světa silničních motocyklů můžeme na okruhu sledovat pětici českých jezdců. Lukáše Šemberu v třídě do 125ccm, Lukáše Peška a Karla Abrahama v třídě do 250ccm a dva jezdce na divokou kartu v nejnižší kubatuře, Karla Peška a Ladislava Chmelíka. V samostatném šampionátu mladých a nadějných talentů Red Bull MotoGP Rookies Cup máme další naději českého motosportu Jakuba Kornfeila, který bojuje o celkové vítězství. Kornfeil má před sebou dva rozhodující závody, jeden dnes odpoledne a druhý v neděli po závodu MotoGP, které mu můžou přinést fantastické vítězství.

Doporučujeme

Články odjinud