Casey Stoner vyhrává GP Francie, Abraham desátý

Casey Stoner vyhrává GP Francie, Abraham desátý

Hodně zajímavý závod předvedli jezdci MotoGP ve francouzské Grand Prix, kterou vyhrál Casey Stoner, druhé místo obsadil Andrea Dovizioso a třetí projel cílem Valentino Rossi. Karel Abraham skončil desátý.

V ranním zahřívacím tréninku došlo k pádu Jorge Lorenza, jemuž pak ležící Yamaha YZR-M1 začala hořet. O něco napínavější byl pozdější incident mezi Casey Stonerem a Randy De Punietem. Stoner jel za Francouzem, De Puniet se otočil, uviděl Stonera a uhnul mu doprava, jenže právě tam chtěl jezdec Repsol Hondy Francouze předjet. Musel na brzdy a to se mu nelíbilo natolik, že De Punieta udeřil pěstí do zad.

Nakonec celá potyčka skončila pro Australana s pěti tisíci euro pokuty a hodně tím naštval diváky okruhu Bugatti v Le Mans. Ti samozřejmě fandí svému jezdci, ale De Puniet přiznal, že to byla jeho chyba, ale určitě to neudělal schválně. Cal Crutchlow zase všem Stonerovým kritikům vzkázal, že absolutně nevědí jaké to jet rychlostí kolem tří set kilometrů za hodinu a narazit na chlapa, který jede sotva stovkou.

Před samotným závodem to byla pořádně napínavá situace, když se ke všemu navíc přidalo počasí a nad Le Mans to už už vypadalo na déšť …

Do závodu královské kubatury odstartovalo celkem sedmnáct závodníků. První řada patřila vítězi kvalifikace Casey Stonerovi (Repsol Honda MotoGP), druhý byl Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini), a třetí Andrea Dovizioso (Repsol Honda MotoGP).

Z druhé řady startovala další trojice Dani Pedrosa (Repsol Honda MotoGP), pátý Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) a šestý Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3). Český závodník Karel Abraham se s Ducati GP11 týmu Cardion AB Motoracing postavil do poslední šesté řady, jako šestnáctý v pořadí.

Start v podání Repsol Hondy vyšel na 100% a na první třech místech jel první Dani Pedrosa, druhý Casey Stoner a třetí Andrea Dovizioso. Valentino Rossi (Ducati Team) po startu z deváté pozice poskočil na pátou a Karel Abraham z šestnácté na čtrnáctou příčku. Hned v úvodu závodu havaroval Randy De Puniet a to už je opravdu pořádná smůla, protože obrat k lepšímu se nekonal ani tentokrát.

Trojblok Repsol Hondy rozbil už ve druhém kole Jorge Lorenzo, po celkem tvrdém manévru na Doviziosa a o něco později Marco Simoncelli, jenž pak ve třetím kole atakoval Lorenza a posunul se na třetí příčku za vedoucí dvojici Stoner a Pedrosa. Rossi jel šestý, Edwards (Monster Yamaha Tech 3) sedmý, Ben Spies (Factory Yamaha Racing) osmý, devátý figuroval Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3) a první desítku uzavíral Nicky Hayden (Ducati Team).

Po úvodních deseti kolech jeli svůj závod jezdci HRC Stoner a Pedrosa, na třetím místě pokračoval Marco Simoncelli a za ním následovala trojice Lorenzo, Dovizioso a Rossi. V případě Karla Abrahama se situace nevyvíjela dobře, protože o nadějnou třináctou příčku přišel a jel patnáctý, tedy poslední potom, co Crutchlow po pádu závod vzdal.

V jedenáctém kole předjíždí Dovizioso španěla Lorenza a míří za Simoncellim, na něhož v této chvílí ztrácel něco přes tři desetiny. Vize stupňů vítězů v barvách Repsol Hondy stále žila. Toni Elías (LCR Honda MotoGP) si do poloviny závodu udržoval jedenáctou příčku, ale pak přišla krize, když málem vystoupil ze sedla Hondy a to ho katapultovalo na poslední místo. V polovině závodu Valentino Rossi dokázal dojet dvojici Lorenzo, Dovizioso a dal se čekat souboj o čtvrté místo v cíli. Colin Edwards spadl, musel do boxů a domácí Grand Prix týmu ukončil na posledním místě. Karel Abraham naopak polepšil a jel dvanáctý.

V druhé polovině závodu ale začal viditelně ztrácet Dani Pedrosa, jemuž se velmi rychle vzdaloval Casey Stoner a naopak stejně rychle přibližoval Marco Simoncelli a v době, kdy do konce závodu zbývalo odjet deset kol už s Italem bojoval a ne příliš úspěšně, protože po druhém předjetí pravděpodobně zavadil o zadní kolo Simoncelliho Hondy a tím pádem pro něho závod skončil. Nakonec je to pravděpodobně další zlomenina klíční kosti, pro Pedrosu opravdu neštěstí.

Po odstoupení Daniho Pedrosy Stoner přišel o jediného soupeře a také došlo k posunu pořadí všech ostatních. Lorenzo byl rázem třetí s umístěním na stupních vítězů, Rossi po předjetí Doviziosa čtvrtý a Ital v barvách Ducati vyrazil směrem za Lorenzem. Bylo jen otázkou času, kdy si to oba jezdci mezi sebou rozdají.

V jednadvacátém kole předjel Ben Spies krajana Haydena a dál pokračoval na šestém místě, Hiroši Aojama jel osmý, devátý byl Héctor Barberá a Karel Abraham už figuroval na desátém místě. Katastrofa pro Pramac Racing přišla pádem Lorise Capirossiho a další pro Marca Simnoncelliho, jenž za předjížděcí manévr na Pedrosu dostal trest v podobě průjezdu boxovou uličkou. Ital se po výjezdu na trať zařadil na sedmé místo a závod nakonec ukončil pátý.

Pět kol před koncem závodu zaútočil Valentino Rossi na Jorge Lorenza a byl rázem druhý. Stejný manévr na Španěla předvedl Ital Dovizioso a zařadil se na třetí místo, těsně za Rossiho. Opět podobná situace, jako naposledy v Portugalsku, ale Dovizioso si tentokrát nepočkal až na samotný závěr a Rossiho předjel tři kola před cílem. Jenže to pak začala pořádná mela  a opět s úspěšným koncem pro Doviziosa, který obsadil druhé místo. Valentino Rossi nicméně poprvé v barvách Ducati získává umístění na stupních vítězů. Závod vyhrál bez problému Casey Stoner.

GP Francie, MotoGP - závod:

P. Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ ztráta
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 159.6 44'03.955
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 158.7 +14.214
3 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 158.7 +14.564
4 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 158.3 +21.075
5 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 157.7 +31.245
6 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha 157.7 +31.609
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 157.4 +35.566
8 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 156.5 +51.502
9 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 155.8 +1'03.731
10 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 155.8 +1'03.885
11 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 155.8 +1'04.068
12 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 155.8 +1'04.192
13 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 144.9 + 2 kola







Závod nedokončil/ neklasifikován:

Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 155.5 7 kol

Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 159.3 11 kol

Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 144.1 22 kol

Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati 144.9 27 kol

Doporučujeme

Články odjinud