Čtrnáctý podnik sezony vyhrál Casey Stoner

Čtrnáctý podnik sezony vyhrál Casey Stoner

Australan Stoner uzavřel velmi dobře rozehraný víkend v Aragónsku vítězstvím v závodu MotoGP. Druhé místo obsadil jeho týmový kolega Dani Pedrosa, třetí skončil obhájce titulu Jorge Lorenzo.

Jen krátce po startu vedl Ben Spies, který ale nedokázal čelit ataku dvojice továrních Hond. Do vedení šel Casey Stoner, za ním Dani Pedrosa, třetí jel Ben Spies, čtvrtý Jorge Lorenzo a první pětku uzavíral Marco Simoncelli.

Ani první kolo závodu MotoGP v Aragónsku nedokončil český jezdec Karel Abraham a jeho italský kolega Andrea Dovizioso. Každý z nich nezávisle havaroval a to znamená nula bodů v době, kdy se blíží konec šampionátu a každý jeden bod je důležitý jako sůl. Valentino Rossi startoval z boxové uličky, ale už ve čtvrtém kole dojel skupinku jezdců bojujících o desáté místo.

V sedmém kole Rossi předjel desátého Elíase a vydal se na stíhací jízdu za devátým Calem Crutchlowem, jehož ve stejném kole předjel. Na osmého Bautistu ale Rossi ztrácel sedm sekund, takže nějakou dobu závodil sám. To ale nebyl případ třetího Bena Spiese, kterého neustále atakoval Marco Simoncelli. Bylo vidět, že Ital nechce nic uspěchat, Američana si lehounce oťukával a v devátém kole ho velmi čistě předjel.

Ital byl v jedné ze zatáček ale dlouhý a obě tovární Yamahy pustil před sebe. V desátém kole také probíhaly těžké boje o šesté místo mezi Nicky Haydenem a Álvarem Bautistou. Vše sledoval osmý Barberá a devátý Rossi na něho postupně snižoval náskok. Poslední místo patřilo Randy De Punietovi, který se v samotném úvodu vyhýbal padajícímu Abrahamovi. Předposlední jel jeho týmový kolega Loris Capirossi.

V úvodní části druhé poloviny závodu předjel Jorge Lorenzo týmového kolegu Spiese a pokračoval na třetím místě za Danim Pedrosou a vedoucím jezdcem Casey Stonerem. Čtvrtá pozice patřila Benu Spiesovi, pátý jel Marco Simoncelli, šestý Álvaro Bautista, ale ten už na Itala ze San Carlo Honda Gresini ztrácel přes deset sekund.

V sedmnáctém kole narazil do zadního kola Elíasovy Hondy Loris Capirossi, oba jezdci skončili na zemi a závod pro ně skončil. Marco Simoncelli předjel čtvrtého Bena Spiese a Valentino Rossi za sebou neudržel Cala Crutchlowa, který Itala odsunul na desátou příčku. Rossi v závěru také podlehl Aojamovi, ale Japonec neúspěšně zaútočil na Crutchlowa, ztratil a to Rossimu stačilo, aby jezdce Gresiniho Hondy předjel a cílem projel desátý.

Díky letos osmému vítězstvíCasey Stonera, může Repsol Honda slavit své 100. vítězství v motocyklovém šampionátu. Australan si plným počtem bodů upevnil vedoucí pozici v mistrovství světa, ale stále si musí dávat pozor na obhájce titulu Jorge Lorenza, který se bude snažit využít jeho každého zaváhání. Další kolo je na programu začátkem října v japonské Motegi.

GP Aragónska, závod - MotoGP:

P. Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ ztráta
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 165.7 42'17.427
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 165.2 +8.162
3 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 164.8 +14.209
4 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 164.4 +20.646
5 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha 163.9 +27.739
6 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 163.7 +30.373
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 163.5 +34.288
8 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 163.3 +37.305
9 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 163.2 +39.652
10 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 163.1 +39.832
11 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 163.1 +39.997
12 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati 162.2 +54.717
13 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 162.0 +58.430







Neklasifikován/ závod nedokončil:

Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 162.0 8 kol

Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 162.0 8 kol

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda
0 kol

Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati
0 kol

Doporučujeme

Články odjinud