Další mistrovské body pro Karla Haniku

Gran Premi Monster Energy de Catalunya v Montmeló na předměstí Barcelony byla sedmým závodem letošní sezóny Grand Prix a náš Karel Hanika ji opouští se ziskem dalších 2 mistrovských bodů

Karel byl po velkém boji početné skupiny jezdců na tomto hodně náročném okruhu odmávnut cílovým šachovnicovým praporkem na 14. místě.

Tréninky – na pro něho neznámém okruhu – začal Hanika opatrně, ovšem postupně se časově i dle dosažených umístění neustále zlepšoval: FP1-1.53.789 (P22), FP2-1.53.313 (P19), FP3-1.51.706 (P11), i když kvalifikace mu nevyšla úplně dle jeho představ QP-1.51.812 (P15).

„Jsem šťastný. Nebylo to špatné, ale myslím, že jsem mohl ještě lépe zajet kvalifikaci. V sobotu ráno jsme měli dobrý volný trénink a dosáhl jsem stejný čas jako v kvalifikaci. V té jsem se dlouho pohyboval na pozici, která by pro mě znamenala druhou řadu startovního roštu, ale nakonec moje pneumatiky bohužel odešly a naopak někteří jezdci využili jízdy v háku a dostali se přede mě. Patnácté místo není špatné, a můžu zajet dobrý závod. Rozdíly jsou poměrně malé a my bychom mohli vidět podobný závod jako v Mugellu, protože tam je také velmi dlouhá rovinka. Myslím, že můžeme bojovat o dobrý výsledek.“, zhodnotil sobotní kvalifikaci a tréninky brněnský jezdec Karel Hanika.

DG1_0818.jpgDG2_3502.jpgDG2_9978.jpg

V závodě samotném došlo po 27 vítězství v řadě pro rakouskou továrnu KTM k přerušení této neuvěřitelné série a způsobem start-cíl ho vyhrál domácí jezdec Alex Marquez s továrním motocyklem Honda. Toho na stupních vítězů doplnili hodně překvapivě letošní Rookie Enea Bastianini s KTM a nejzkušenější jezdec této kubatury Efren Vazquez, rovněž na Hondě. Nevděčné čtvrté místo v cíli bral Hanikův týmový kolega Jack Miller, který zajel fantastické poslední kolo a z P8 se nakonec prodral na P4. Jelikož ale Romano Fenati skončil až za Millerem, tak australský jezdec zvýšil svůj náskok na čele šampionátu o další 2 body. Naopak smůlu měl další Karlův týmový kolega Niklas Ajo, když už to vypadalo na historické první pódiové umístění pro motocykl Husqvarna, tak mladý Fin se po vlastní chybě a vyjetí z tratě v úplném závěru závodu musel spokojit v cíli s P8.

Karel Hanika jezdil celý závod ve velké skupině, která nakonec bojovala v cíli o 9. místo. V ní byl kromě Káji i druhý český jezdec Jakub Kornfeil a také zkušený matador této kubatury Alexis Masbou či velmi rychlý Miguel Oliveira. Jezdci v této skupině si mezi sebou neustále měnili své pozice, a do souboje o vedení v ní byl častokrát zapojen i Karel Hanika, který rozhodně nejezdil pasivně na jejím konci, ba naopak, o čemž nejlépe svědčí průjezdy v tabulce Lap Chart. Nakonec byl Hanika v cíli odmávnut jako 14., o pouhých 0,360 sec. před svým krajanem Jakubem Kornfeilem.

GP v Assenu

Dalším závodem je nizozemská Grand Prix na kultovním okruhu v Assenu, která se jede tradičně pro tento závod DutchTT už v sobotu, tedy 28. června, což znamená, že se volné tréninky a kvalifikace konají už ve čtvrtek 26., resp. v pátek 27. června.

„Nebyl to špatný závod, a já jsem měl velmi dobrý start, ovšem hned v prvním kole do mě narazil jiný jezdec [Antonelli – pozn. red.]a já tak ztratil kontakt s první skupinou. Musel jsem proto bojovat ve druhé skupině, kde bylo hodně předjíždění, a já jsem se opravdu hodně naučil. Musel jsem tvrdě pracovat. Myslím, že jsem mohl souboj v této skupině vyhrát, ale v posledním kole byla pneumatika už úplně opotřebovaná. Čtrnáctý v cíli sice není výsledkem, v který jsem doufal, ale hodně jsem se v tomto závodě naučil.“, zhodnotil druhý letošní španělský závod tovární jezdec KTM Karel Hanika.

Je vždy radost vidět, že Karel [Hanika] bojuje ve skupině, protože on potřebuje získávat zkušenosti. On jezdil opět na motocyklu velmi dobře, a i když on sám není šťastný, tak to je normální. Líbí se mi, že vždycky chce víc. Krok, který potřebuje, aby jezdil ve vedoucí skupině, je velmi malý a ten okamžik určitě přijde a on se tam dostane ještě v průběhu sezóny. Jak vždycky říkám, prostě potřebuje čas a ono to přijde.“, byl spokojený Hanikův týmový šéf Aki Ajo.

Dalším závodem je nizozemská Grand Prix na kultovním okruhu v Assenu, která se jede tradičně pro tento závod DutchTT už v sobotu, tedy 28. června, což znamená, že se volné tréninky a kvalifikace konají už ve čtvrtek 26., resp. v pátek 27. června.

Doporučujeme

Články odjinud