Dani Pedrosa může slavit, vyhrál zlato v Indianapolisu

Až třetí GP vyhrál v IMS motocykl značky Honda a to díky Danimu Pedrosovi. Satelitní Yamaha Bena Spiese pak porazila své dvě tovární verze třetího Jorge Lorenza a čtvrtého Valentina Rossiho.

Start jezdců královské kubatury proběhl bez problémů a Ben Spies z Monster Tech 3, který si včera zajel pro fantastickou první pole position, okamžitě začal zvyšovat náskok před druhým Andrea Doviziosem z Repsol Hondy a třetím Nicky Haydenem z Ducati. Čtvrtý jel Dani Pedrosa, pátý Jorge Lorenzo a šesté místo patřilo Valentinu Rossimu.

Jako první se ve třetím kole odporoučel k zemi Marco Melandri ze San Carlo Hondy Gresini, když figuroval na sedmém místě. V té době neudržel pozici Nicky Hayden a propadl se na šesté místo, když Američana předjeli oba jezdci tovární Yamahy Lorenzo s Rossim. Hayden se tak dostal do přímého souboje s týmovým kolegou Stonerem a ten na rovince v pátém kole prohrál.

Američan Ben Spies v šestém kole stále vedl závodní pole šestnácti závodníků MotoGP. Dani Pedrosa jel jedno rychlé kolo za druhým a jako jediný se dokázal jezdci Monster Tech 3 přiblížit na rozdíl šesti desetin, které v průběhu několika zatáček sedmého kola vymazal a Bena Spiese předjel. V případě jezdce tovární Hondy bylo důležité, aby si udržel potřebný rytmus a koncentraci, protože jeho poslední dva podniky v USA skončily pádem.

V sedmém kole spadl Casey Stoner, jezdec tovární Ducati, který jel šestý těsně za Valentinem Rossim. Pro Australana po dlouhé době závod, který nedokončí a pro Andrea Doviziosa, jenž v devátém kole bojoval o třetí místo s Lorenzem možnost se v průběžném hodnocení vrátit zpátky na třetí místo. Jenže Doviziosova jízda před Lorenzem vypadala velmi na hraně a Španěl měl jasnou převahu. Dani Pedrosa, jako vedoucí muž závodu nastavoval další rychlá kola a získával na Spiese desetinky navíc.

V době, kdy do konce závodu zbývalo sedmnáct kol Andrea Dovizioso svůj boj s Lorenzem prohrál a dál pokračoval na čtvrtém místě s náskokem jedné sekundy před Valentinem Rossim. Ve stejnou dobu zajel do boxů Colin Edwards z Monster Tech 3. Američan měl technické problémy a uzavíral závodní pole. Vzhledem k tomu, že už odstoupili dva jezdci, Edwards byl sice poslední, ale zároveň patnáctý a pokud by se vrátil na dráhu, měl tak jistý minimálně jeden bod.

Souboj o sedmou příčku předváděla v polovině závodu čtveřice závodníků Marco Simoncelli, Álvaro Bautista, Mika Kallio a desátý Aleix Espargaró. Tito jezdci měli mezi sebou minimální rozdíly a každá chyba znamenala ztrátu pozice. Čelo závodu zůstávalo stejné, první jel Dani Pedrosa, čtyři sekundy za ním Ben Spies, další čtyři sekundy dělily Američana od třetího Jorge Lorenza. Na čtvrtého Doviziosa se začal postupně dotahovat Valentino Rossi a schylovalo se k zajímavému italskému duelu. Nicky Hayden si držel šestou příčku, ale na stupně vítězů to v dnešním klání absolutně nebylo, protože už třeba vadný kolenní chránič mu musel každým kolem ubírat tisíciny vteřin.

Devět kol před cílem předjel Valentino Rossi Andrea Doviziosa a vydal se na stíhací jízdu za týmovým kolegou Lorenzem. Mika Kallio z Pramac Racingu vyzkoušel jednu z nerovností v desáté zatáčce a závod skončil pádem a Colin Edwards už to nevydržel a svou Yamahu definitivně odstavil v boxech. Dani Pedrosa už vedl náskokem pěti sekund a bylo jen na něm, zda si dá říct a do cíle už pojede takzvaně udržovací jízdu a nebude zbytečně riskovat.

V posledním kole už se nic zásadního nestalo a Dani Pedrosa vyhrál Grand Prix Indianapolisu. Poprvé tento závod nevyhrála Yamaha, ale oba tovární stroje japonského výrobce porazila satelitní verze M1 Bena Spiese. Američan podal v domácí Grand Prix perfektní výkon a pro Yamahu bude jasným příslibem pro budoucnost. Jorge Lorenzo skončil třetí, neriskoval a jel si svoje. Španěl v této chvíli neřeší výsledek závodu, ale bojuje o titul a k tomu potřebuje pravidelně bodovat. Čtvrtý projel cílem Valentino Rossi a první pětku uzavřel Andrea Dovizioso. Na cílové rovince si zabojoval Simoncelli s Bautistou o body za sedmé místo a Ital byl nakonec tím úspěšnějším.

GP Indianapolisu, závod - MotoGP:

P.

Jezdec                         Země Tým                                           Motocykl Km/h Čas/ztráta
1

Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 149.0 47'31.615
2

Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 148.8 +3.575
3

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 148.7 +6.812
4

Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha 148.4 +12.633
5

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 147.9 +21.885
6

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 147.2 +35.138
7

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 147.1 +36.740
8

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 147.1 +36.825
9

Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati 146.7 +44.905
10

Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 146.4 +51.368
11

Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 146.2 +55.386
12

Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP Honda 146.1 +57.903
13

Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda 145.8 +1'04.139









Závod nedokončil/nestartoval:



Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 147.1 10 kol



Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 134.2 12 kol



Casey STONER AUS Ducati Team Ducati 147.3 21 kol



Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 143.5 26 kol

Doporučujeme

Články odjinud