MotoGP: Po více než ročním čekání se výhry dočkal Rossi, Abraham sedmý

MotoGP: Po více než ročním čekání se výhry dočkal Rossi, Abraham sedmý

Valentino Rossi si v nizozemském závodě, který byl ovlivněn počasím, vyjel další výhru kariéry. Na tuto výhru čekal více než rok. Naposledy zvítězil loni v Katalánsku. Na podium dnes Rossiho doprovodili Petrucci a Márquez.

Závod královské kubatury se tentokrát jel netradičně už po závodě třídy Moto3. Jako první se do něj vydával Johann Zarco. Pro Francouze to byla první pole position v kategorii MotoGP. Dobrý start měli Zarco a Márquez. Zarco se ujal vedení a Márquez se zařadil na druhou pozici.

V úvodu měl výlet mimo trať Jonas Folger, ale neupadl.

Zarco si během prvního kola vybudoval náskok v čele. Následovali Márquez, Rossi, Petrucci, Redding a šestý byl Bautista. Abraham jel devatenáctý – tedy mimo bodované pozice.

Čtyřiadvacet kol před koncem se Bautista dostal na páté místo před Reddinga. Ve vedení pokrčoval Zarco a další provizorní pódiové pozice drželi Márquez a Rossi. Márquez se přibližoval Zarcovi.

Zarco, Márquez, Rossi a Petrucci byli těsně za sebou – tvořili vedoucí skupinu. Pátý Bautista nebyl v těsném kontaktu, navíc brzy opět klesl za Reddinga a propadal se dále. Klesl za Doviho a Iannoneho.

I dvacet kol před šachovnicí pokračoval ve vedení Zarco. Márquez, Rossi a Redding zůstávali těsně za ním. S odstupem za vedoucí skupinou bojovali jezdci o páté místo. Vpřed se dostával vedoucí jezdec šampionátu Viňales. V této fázi závodu byl osmý, když předjel Bautistu.

Ani sedmnáct kol před závěrem nedocházelo ke změně na předních místech, ale Viňales se dostal před Doviho na šesté místo.

V té době skončil na zemi Lowes a následně i Jonas Folger. Němec Folger byl dosud jediným jezdcem, který letos bodoval ve všech závodech MotoGP. Assenem toto skončilo.

O kolo později se Rossi dostal na druhé místo před Márqueze a začal pomýšlet i na předjetí Zarca, k čemuž nakonec i brzy došlo. Rossi se ujal vedení. Pak došlo ke kontaktu mezi Rossim a Zarcem. Neupadli, Rossi zůstal v čele a Zarco klesl na třetí místo za Márqueze.

Čtrnáct kol před závěrem skončil na zemi Maverick Viňales, který do Assenu přijel jako vedoucí muž šampionátu, ale vzhledem k pádu a nedokončení závodu, bylo již v této chvíli jasné, že je velmi pravděpodobné, že dojde k výměně v čele šampionátu. Dovi a Márquez před Assenem neztráceli na Viňalese nijak výrazně.

V dalším kole upadl Bradley Smith, který vynechal závod v Katalánsku kvůli zranění prstu.

Jedenáct kol před cílem stále vedl Rossi, ale vpřed se prodíral Petrucci. Po dřívějším předjetí Zarca se nyní dostal na druhé místo před Márqueze.

O dvě kola později upadl Alvaro Bautista. Jezdec je v pořádku. Dovi se dostal do blízkosti čtvrtého Zarca.

A následně byla vyvěšena bílá vlajka. Začalo pršet a jezdci dostali možnost k zajetí do boxů na výměnu motocyklu, což mohlo značně ovlivnit konečné výsledky závodu. Zarco se již vydal na výměnu motocyklu. Rossi, Petrucci, Dovi a Márquez zatím zůstávali. Dovi se dostal na třetí místo před Márqueze a následně i před Petrucciho a snažil se útočit na v té době vedoucího Rossiho, ale pak zase klesl za Petrucciho. Šest kol před koncem byli Rossi, Petrucci, Dovi a Márquez těsně za sebou a bojovali spolu o vedení.

Pět kol před cílem se vedení ujal Petrucci, ale v první čtveřici to zůstávalo těsné a navíc nebylo jisté, co udělá počasí. Vedoucí čtveřice zatím nezajížděla do boxu na výměnu motocyklu. V dalším kole již měli Márquez a Dovi menší ztrátu na Petrucciho s Rossim. Rossi se opět dostal do vedení před Petrucciho.

Pátý Crutchlow se v této chvíli přibližoval Márquezovi a Dovimu. Abraham byl devátý. Zarco dostal penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou, protože při výměně motocyklu překročil rychlost v boxové uličce.

V předposledním kole se před Doviho dostal Crutchlow a posunul se tak na čtvrté místo a evidentně se zdálo, že mu to nestačí, předjel i Márqueze, ale ten mu předjetí vrátil.

Do posledního kola najel jako první Rossi a po více než roce se dočkal další výhry. Těsně za ním dojel Petrucci. Na podium vystoupil i Marc Márquez. Pod podiem skončili Crutchlow a Dovi. Dovi je nyní novým vedoucím mužem šampionátu. Šestý dojel Miller a velmi pěkné sedmé místo vybojoval Karel Abraham. V elitní desítce se umístili i Baz, Iannone a Espargaro.

GP Nizozemska - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Valentino ROSSI Yamaha 169,9 41'41,149
2 Danilo PETRUCCI Ducati 169,9 0,063
3 Marc MARQUEZ Honda 169,6 5,201
4 Cal CRUTCHLOW Honda 169,6 5,243
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati 169,6 5,327
6 Jack MILLER Honda 168,3 23,39
7 Karel ABRAHAM Ducati 167,4 36,982
8 Loris BAZ Ducati 167,4 37,058
9 Andrea IANNONE Suzuki 167,4 37,166
10 Aleix ESPARGARO Aprilia 165,8 +1'01,929
11 Pol ESPARGARO KTM 165,3 +1'09,384
12 Tito RABAT Honda 165,3 +1'10,121
13 Dani PEDROSA Honda 165,3 +1'10,344
14 Johann ZARCO Yamaha 163,7 +1'35,655
15 Jorge LORENZO Ducati 163,2 1 kolo
16 Hector BARBERA Ducati 162,4 1 kolo
17 Alex RINS Suzuki 162,1 1 kolo
Neklasifikováni    
  Scott REDDING Ducati 167,7 2 kola
  Alvaro BAUTISTA Ducati 170,8 9 kol
  Bradley SMITH KTM 167,3 13 kol
  Maverick VINALES Yamaha 170,6 15 kol
  Jonas FOLGER Yamaha 168,3 17 kol
  Sam LOWES Aprilia 168,3 18 kol

Foto: Yamaha

Doporučujeme

Články odjinud