11
Fotogalerie

MotoGP: V Katalánsku vítězí Quartararo a vrací se do čela šampionátu

Fabio Quartararo si dnes dojel pro třetí výhru v letošním roce a vrátil se do čela šampionátu. Druhý dojel Joan Mir, který sice zůstává bez výhry, ale v průběžném pořadí šampionátu už je druhý. Na podium dnes vystoupil i Alex Rins.

Do katalánského závodu královské kubatury vyrážel z první pozice Franco Morbidelli. Pro Itala to byl jeho první start z pole position v královské kubatuře. Z druhé pozice startoval Fabio Quartararo. Poprvé v letošním roce se do první řady dostal i Valentino Rossi, který tento týden oznámil, že i příští rok bude závodit v MotoGP a přestoupí k týmu Petronas Yamaha SRT.

A byl to právě Morbidelli, kdo se po startu ujal vedení. Na druhé místo se zařadil Miller, ale následně jej překonal Rossi. Hned v úvodu spolu skončili na zemi Zarco a Dovi. V potížích byl v úvodu i Petruccím, ale ten neupadl. Nikomu se naštěstí nic vážného nestalo, nicméně pro Doviho, který do Katalánska přijel s jednobodovým náskokem v čele šampionátu to je obzvlášť nepříjemná situace.

Dvaadvacet kol před koncem pokračoval v čele Morbidelli. Rossi jezdil druhý a třetí byl v tuto chvíli Quartararo. V první pětce dále byli i Miller a Mir. Viňales se po startu z páté pozice propadl až mimo bodované pozice. Posun vpřed oproti startovní pozici naopak zaznamenal Rins, který se v úvodu dostal na sedmé místo.

Devatenáct kol před šachovnicí se nic neměnilo na první pozici, tam zůstával Morbidelli. Na druhé místo se ovšem posunul jeho týmový kolega Quartararo. Rossi klesl na třetí místo. V dalším kole se Rins posunul na šesté místo před Pola Espargara.

Šestnáct kol před závěrem se Quartararo posunul do čela a Morbidelli klesl na druhé místo. Rossi byl těsně za dvojicí jezdců Petronasu. Nijak významnou ztrátu na vedoucí trojici neměl ani Miller na čtvrté příčce. První pětku uzavíral Mir.

V době, kdy do konce závodu zbývalo dvanáct kol, zůstávalo pořadí na prvních třech místech beze změny. Vedl Quartararo, druhý byl Morbidelli a třetí Rossi. Rozestupy mezi vedoucí trojkou zůstávaly relativně malé.  O kolo později se Rossi dostal před Morbidelliho na druhé místo, protože Morbidelli chyboval a vyjel mimo trať. Pátý Mir se mezitím dotáhl na Millera a začal na něj útočit.

Devět kol před závěrem upadl z druhého místa Valentino Rossi. Jezdec je v pořádku, ale svého dvoustého podia se opět nedočká.

Mir předjel Millera a vzhledem k tomu, že Rossi před tím upadl, byl Mir najednou na třetí pozici. Morbidelli byl druhý, přičemž Mir se mu přibližoval. Quartararo v čele navyšoval náskok.

Pět kol před cílem pokračoval na první pozici Quartararo. Před Morbidellim měl náskok přes tři vteřiny.  Třetí Mir byl Morbidellimu relativně blízko a nijak výraznou ztrátu neměli ani Miller a Rins na čtvrtém a pátém místě.

Na zemi skončil Miguel Oliveira. Jezdec je v pořádku.

Čtyři kola před závěrem se na čtvrté místo posunul Alex Rins. Miller tedy klesl na pátou pozici. Na čele se nic neměnilo. Morbidelli se sice Quartararovi trochu přiblížil, ale stále na něj ztrácel téměř tři vteřiny.

Do předposledního kola najel jako první Quartararo s relativně komfortním náskokem před Mirem, který zrovna překonal Morbidelliho. Ještě během téhož kola se před Morbidelliho dostal i Rins. Morbidelli se tak najednou ocitl mimo pódiové příčky.

Mir se pak sice během posledního kola přiblížil ke Quartararovi, ale Francouz vedení udržel a dojel si pro výhru, díky čemuž se vrátil do vedení šampionátu. Do svého domácího závodu, který se jede za dva týdny, se tedy Quartararo vydá v pozici vedoucího muže šampionátu. Joan Mir dnes skončil druhý a ačkoliv ještě nevyhrál, je druhý v průběžném pořadí šampionátu, přičemž na Quartarara ztrácí jenom osm bodů. Jako třetí dnes do cíle dorazil Alex Rins. Těsně mimo podium skončil Franco Morbidelli. První pětku uzavřel Miller. Dále se umístili Bagnaia, Nakagami a Petrucci. Viňales dorazil do cíle jako devátý. V průběžném pořadí šampionátu je nyní Viňales třetí a na Quartarara ztrácí 18 bodů. Dovi se z vedení propadl až na čtvrté místo a ztrácí 24 bodů.

GP Katalánska - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Fabio QUARTARARO Yamaha 164,3 40'33,176
2 Joan MIR Suzuki 164,2 0,928
3 Alex RINS Suzuki 164,1 1,898
4 Franco MORBIDELLI Yamaha 164,1 2,846
5 Jack MILLER Ducati 164 3,391
6 Francesco BAGNAIA Ducati 164 3,518
7 Takaaki NAKAGAMI Honda 164 3,671
8 Danilo PETRUCCI Ducati 163,8 6,117
9 Maverick VINALES Yamaha 163,3 13,607
10 Cal CRUTCHLOW Honda 163,3 14,483
11 Brad BINDER KTM 163,2 14,927
12 Aleix ESPARGARO Aprilia 163,2 15,647
13 Alex MARQUEZ Honda 163,1 17,327
14 Iker LECUONA KTM 162,4 27,066
15 Tito RABAT Ducati 162,4 27,282
16 Bradley SMITH Aprilia 162,3 28,736
17 Stefan BRADL Honda 162,1 32,643
Neklasifikováni    
  Miguel OLIVEIRA KTM 163,9 6 kol
  Valentino ROSSI Yamaha 165 9 kol
  Pol ESPARGARO KTM 164,1 12 kol
  Johann ZARCO Ducati   0 kol
  Andrea DOVIZIOSO Ducati   0 kol

Foto: Václav Duška Jr., Lukasz Swiderek

Doporučujeme

Články odjinud