Druhá žlutá karta pro Márqueze a trest

Druhá žlutá karta pro Márqueze a trest

V druhém dnešním tréninku připomínajícím svým vývojem Motegi, narazil jezdec Catalunya Caixa a již jistý letošní šampion třídy Moto2 do Simone Corsiho a přinutil ho vyjet mimo trať a havarovat.

V důsledku incidentu obdržel Marquez ve Valencii druhou žlutou kartu a následně byl potrestán tím, že v neděli bude nucen do závodu startovat  z posledního místa na roštu. Jeho tým se rozhodl nepodat odvolání.

Jelikož už v příštím týdnu usedne při testech Marc Márquez na prototyp MotoGP, litrovou Hondu RC213V v barvách Repsolu, jsou zajímavé i názory jeho budoucích soupeřů z královské kategorie:

"Myslím, že udělal velkou chybu," řekl Valentino Rossi. "Za prvé, nebyl čas a důvod sahat po takovém manévru. V pátek, kdy je trať ještě ve špatném stavu, je to zbytečné riziko. Kromě toho, byl celý manévr proveden v rychlé zatáčce, kde je vysoké riziko zranění. Jak jsem řekl, mám rád Marca jako pilota. Jak jeho styl i jeho agresivita jsou vesměs pozitivní. V 19 letech se ukázal být velkým talentem, ale někdy je to příliš přehnané. Ve MotoGP jsou motorky rychlejší, a proto nebezpečnější, myslím, že bude samozřejmě opatrnější."

Více benevolentní je Márquezův krajan Jorge Lorenzo: "I Valentino a já jsme byli v jeho věku stejní. Pilot rychlý a hladový po úspěchu více inklinuje k tomu být agresivní. Ale se zkušenostmi se naučíte být stejně rychlý i bez toho, aniž byste vytvářeli problémy na trati."

"No comment" od Daniho Pedrosy, od úterý týmového kolegy dnešního hříšníka Márqueze: "Už jsem vám řekl, co si o něm myslím," řekl lakonicky: "Nejsem tu od toho, abych hodnotil nebo trestal nebo se postaral o zasedání Komise pro bezpečnost. Mým úkolem je být pilotem."

Oficiální FIM tisková zpráva oznamující trest pro Marca Márqueze za jeho manévr na Simone Corsiho:
2012 FIM Road Racing World Championship Grand Prix
Gran Premio Generali de la Comunitat Valenciana - Rozhodnutí ředitelství závodu

V pátek 9. listopadu se Ředitelství závodu rozhodlo uložit jezdci Marcu Márquezovi (SPA) penalizaci v postavení na roštu. Pro závod ve Valencii dne 11. listopadu bude jezdec startovat z posledního místa na roštu. Marc Márquez jel během volného tréninku Moto2 nezodpovědným způsobem, který představoval nebezpečí pro jezdce Simone Corsiho (ITA) a který je porušením článku 1.21.2 FIM Road Racing World Championship Grand Prix řádů pro rok 2012.

Odvolání nebylo podáno.

Rozhodnutí ředitel závodu je konečné.

Doporučujeme

Články odjinud