Ducati plánuje test litrového motoru GP12

Ducati plánuje test litrového motoru GP12

Italská Ducati chce vyzkoušet 1000ccm motor a změny na stávající GP11 v testu, který má proběhnout koncem tohoto týdne na dráze jihošpanělského okruhu v Jerezu.

Podle britského Motorcycle News má továrna z Boloně objednaný okruh na tři dny a to od čtvrtku sedmého dubna. Po testech na motorové brzdě, které proběhly minulou sobotu, by mělo být vše připraveno na první zkoušku na dráze. Litrový motor zkoušeli na zkušební stolici v rámci kontroly výkonu a životnosti a pokud splní test spolehlivosti, bude připraven na ostrou zkoušku

Do Jerezu přijede testovací tým Ducati spolu s Vittorianem Guareschim, šéfem továrního týmu MotoGP a jejich zkušebním jezdcem Francem Battainim. Předmětem zkoušek nebude čistě jen prototyp GP12, ale testovat se budou také změny určené pro letošní model Desmosedici GP11 a to hlavně v případě její pohonné jednotky.

U nového motoru mělo dojít k modifikaci klikové hřídele a pořadí zapalování, což má pomoci ztlumit agresivní charakter distribuce motorového výkonu, na který poukazoval Valentino Rossi už po prvním seznámení s Ducati loni v listopadu. Připraven je rovněž nový karbonový podvozek, ale ten pravděpodobně vyzkouší až Rossi začátkem května v jednodenním testu po závodu v portugalském Estorilu.

Test GP12 je pouze zkouškou pohonné jednotky, protože jak řekl Vittoriano Guareschi, zbytek stroje udělají až získají finální směr, co se týče podvozku litrové Desmosedici. „Až Valentino učiní volbu, postavíme motocykl na jejím základě. Teď je důležité najet na motoru kilometry a to jak na motorové brzdě tak na dráze,“ řekl pro Motorcycle News Guareschi.

Doporučujeme

Články odjinud