Ducati přiveze do Assenu prototyp GP11.1

Ducati přiveze do Assenu prototyp GP11.1

Tovární Ducati připravila pro víkend v Assenu řadu změn, které spočívají v různých vylepšeních motocyklů Desmosedici, ale především v novém podvozku a převodovce, kterou Italové vyvíjeli od roku 2010.

Ve čtvrtek vyjede Valentino Rossi na závodní dráhu s novou generací motocyklového prototypu Ducati s označením GP11.1. S vývojem tohoto modelu Italové začali po testech v Sepangu a jeho stavbu odstartovaly první srovnávací testy podvozku GP12 v Jerezu.

Pro GP11.1 připravilo vývojové oddělení Ducati Corse 800ccm motor, který zakomponují do podvozku, který technici italského výrobce vyvíjí pro rok 2012. Tento motocykl dostane také novou převodovku ´DST – Ducati Seamles Transmission´, na jejímž vývoji Italové pracovali od loňského roku.

Nicky Hayden letos používá už čtyři motory, takže tento víkend pojede GP11, ale s novým rámem, jehož tuhost byla upravená ve srovnání s první verzí, kterou použili při posledním testu v Estorilu. Podle harmonogramu použití pohonných jednotek, bude mít Nicky Hayden k dispozici GP11.1 až v domácí Grand Prix na okruhu v Launě Seca.

K novinkám pro víkend v Holandsku prozradil víc šéf Ducati Corse, Filippo Preziosi. „Rozhodli jsme se vytvořit GP11.1, což je 800ccm motor v podvozku GP12, abychom urychlili vývoj motocyklu pro příští ročník a zároveň našim jezdcům nabídli potenciálně lepší základ pro současný šampionát,“ uvedl Preziosi.

„S ohledem na to, že Valentino s GP11.1 nikdy nejel, by mohlo toto rozhodnutí vyžadovat pár závodů k tomu, aby plně využili jeho potenciálu, ale rozhodli jsme učinit tento posun vpřed, protože je to důležitý krok pro náš vývojový proces. Na druhou stranu je převodovka nové generace takovým řešením, o kterém si myslíme, že přinese okamžité zlepšení,“ pokračoval Preziosi a závěrem dodal: „Pro Nickyho jsme zároveň vyvinuli další verzi rámu a s GP11.1 pojede v Laguně Seca.“

Nicky Hayden a Valentino Rossi - Ducati Team

Víkend v Assenu bude rozhodně zajímavý a to nejen díky nasazení nových technologií Ducati, ale také bilanci, jakou tam jezdci týmu z Boloně mají. Valentino Rossi na této dráze oslavil celkem sedm vítězství a troje umístění na stupních vítězů.

„Assen je jedním z okruhů, které mám nejraději a kde se mi dařilo ve všech kubaturách,“ uvedl před cestou do země větrných mlýnů Valentino Rossi. „Pokusíme se tuto vzájemnou náklonnost  využít stejně jako naše zkušenosti na této dráze, protože ve čtvrtek ráno nastoupíme premiérově s několika zlepšeními mého motocyklu, jenž vypadají slibně, ale zároveň jsou zatím velmi čerstvé.“

„Filippo (Filippo Preziosi), lidé z Ducati a testovací tým, ti všichni odvedli kus poctivé práce a to nám umožnilo, abychom podnikli tento nový krok ve vývoji našeho motocyklu. Od Estorilu jsme neměli šanci osmistovku testovat, takže to budeme dělat během závodních víkendů a to s vědomím, že navzdory omezenému času na dráze se budeme muset zaměřit na dvě práce – dělat základní úpravy na nových komponentech a hledat nastavení pro sobotní závod,“ řekl závěrem Rossi, kterému je jasné, že to bude těžký úkol.

Nicky Hayden má v Assenu také zajímavou bilanci, protože tam jednou vyhrál a jednou projel cílem třetí.„Uplynulý víkend byl bez Grand Prix, ale čas mi utekl jako voda, protože jsem testoval v Mugellu a měl také nějaké propagační povinnosti,“ uvedl Američan. „Na Assen mám hezké vzpomínky už jenom díky vítězství. Je to místo, které mám rád, je plné historie a tradic. Dráha se v průběhu let změnila, ale ta nová část se mi líbí. Ducati tvrdě pracuje a to je velmi motivující. Už se těším až se mi do rukou také dostane nová GP11.1.“

Doporučujeme

Články odjinud