Důležitá budou první dvě kola závodu, říká Jakub Kornfeil

Po kvalifikaci na GP České republiky jsme vyzpovídali Jakuba Kornfeila, nejlepšího z českých závodníků sobotního odpoledne, který si v Brně zajel pro své dosud nejlepší postavení na startovním roštu.

V posledních osmi závodech nejnižší kubatury to bylo šestnácté místo, teď jezdec týmu Racing Germany startuje čtrnáctý a pokud se mu podaří zachytit nástup jezdců před ním, bude to představovat velkou šanci na další body do průběžného hodnocení šampionátu.

Spokojenost s výsledkem je na místě, Jakub během rozhovoru působil spokojeně a to je před nedělním závodem jenom dobře. „Spokojenost určitě. Je to moje nejlepší kvalifikace, navíc je to doma v Brně a pro tým je to také dobře, protože viděli, že se dokážu ´hecnout´ a zajet ten čas v posledním kole, takže jsem velmi spokojený.“

Neobešlo se to ale bez problémů, Kornfeilovi v závěru kvalifikace přestala fungovat spojka, takže čtrnáctý čas zajel s poškozenou spojkou. „Kvalifikaci jsem jel na dvě zastávky. V té druhé jsem zajel do boxů, mechanici mi vyměnili pneumatiky a ještě něco donastavili, ale když jsem znovu vyjel na trať, tak mi přestala fungovat spojka,“ uvedl v rozhovoru s motogpsports.cz Jakub Kornfeil.

„Spojka vůbec nezabírala, prostě jako bych ji tam vůbec neměl. Při podřazování mě to šíleně brzdilo motorem, takže věřím, že tam těch devět sekund mohlo být (čas 2:10,313s). Kdyby mi ta spojka fungovala, tak to mohlo být ještě lepší,“ pokračoval rodák z Rohatce u Hodonína, který ohledně výsledku závodu raději nechtěl spekulovat, aby to nezakřikl.

Kornfeilova Aprilie je nyní nastavena na suchý povrch brněnského Masarykova okruhu, ale pokud by zítra pršelo, tak přijde na řadu základní nastavení pro mokrou dráhu, které částečně vychází z dat získaných během víkendu, ale to je už tak trošku loterie. Sedmnáctiletý závodník bude raději závodit na suchu, tam si v této chvíli věří.

Na otázku, zda dnešní výkon v kvalifikaci souvisí s tím, že Brno zná a daří se mu tam, Kornfeil odpověděl: „Loni se mi tu dařilo a to mi pomohlo k tomu, abych jel v mistrovství světa. Dnes jsem se schválně zaměřil na stopu, jakou jsem tu jel loni v závodě a předjížděl na úplně stejných místech, takže stejná stopa tu funguje i v letošním roce. Zkušenosti z minulého ročníku se tu budu snažit, co nejlépe prodat.“

V neděli budou podle Jakuba Kornfeila klíčová první dvě kola po startu: „Vybojoval jsem si poměrně dobrou startovní pozici, takže ze začátku bude důležité získat správný rytmus a udržet se kluků, co jedou přede mnou. Pokud budu jezdit v rychlé skupince, tak to pro mě bude hodně dobré, ale pokud ty první dva kola nezvládnu a budu se pohybovat na hranici bodů, bude to pro mě mnohem těžší.“

„První zatáčka po startu je pokaždé těžká, ale tady v Brně je naštěstí hodně otevřená. První kolo je  vždy takové zvláštní a hektické, dost se tam předjíždí a nikdy nevíte, kdo co udělá. Pokusím si to v prvním kole pohlídal a budu se snažit jet na sto deset procent,“ uvedl v sobotu odpoledne pro motogpsports.cz Jakub Kornfeil, čtrnáctý jezdec kvalifikace třídy 125ccm.

Doporučujeme

Články odjinud