Fakta a čísla před GP České republiky – MotoGP

Fakta a čísla před GP České republiky – MotoGP

Kdo vyhrál loni? Který okruh se v kalendáři MS objevil vícekrát než Brno? Odpovědi na tyto a další otázky naleznete níže.

Velká cena České republiky je jedenáctým podnikem letošní sezóny. Jako tradičně se jede na okruhu v Brně, který má v kalendáři mistrovství světa silničních motocyklů dlouholetou tradici. Letos se zde pojede po 46. Pouze v Assenu se odjelo více Velkých cen (67).

První Velká cena se v Brně jelo před padesáti lety (tj. v roce 1965). Závod kategorie 500 ccm se tehdy jel na třináct kol po tehdejším okruhu, který měřil 13,94 km. Vítězem se stal Mike Hailwood s motocyklem MV Agusta.

Kvůli zvýšení bezpečnosti byla brněnská trať v roce 1975 zkrácena na 10,92 km.

Poslední závod královské kubatury se na původním okruhu jel v roce 1977. Ovládl jej Johnny Cecotto na Yamaze. Okruh byl shledán příliš nebezpečným pro nejsilnější motocykly.

Závody nižších tříd se Brně jezdily až do roku 1982, kdy musel být okruh z bezpečnostních důvodů zcela vyřazen z kalendáře.

Následně byl postaven současný okruh, na němž se jezdí do dnešních dnů. Současný okruh byl poprvé použit pro účely Grand prix silničních motocyklů v roce 1987. Do roku 1991 se na brněnském okruhu jezdila GP Československa. Roku 1992 se závod nekonal. Od následujícího roku už však okruh nikdy v kalendáři nechyběl. Z GP Československa se stala GP České republiky.

Na aktuálním okruhu se letos pojede poosmadvacáté. Za tu dobu se okruh téměř nezměnil. Pouze v roce 1996 proběhly určité modifikace, při nichž byl okruh prodloužen z 5,394 km na dnešních 5,403 km.

Od vzniku kategorie MotoGP (2002) se v Brně šestkrát radovali z výhry jezdci Hondy, pětkrát jezdci Yamaha a dvě výhry mají na kontě závodníci Ducati.

Závodníci Hondy dojeli jako první do cíle v Brně při posledních čtyřech závodech. Naposledy se z prvního místa radoval jezdec Yamahy v roce 2010. Byl jím Jorge Lorenzo.

Na novém brněnském okruhu dokázal vystoupit na stupně vítězů pouze jeden český závodník. Byl to Lukáš Pešek roku 2007, který tehdy na svém stroji Derbi dokončil závod na třetí příčce.

V královské kubatuře drží na brněnském okruhu nejlepší český výsledek Karel Abraham. Závodník z Brna dojel svůj domácí závod roku 2012 na devátém místě.

Nejvíce vítězství na brněnské trati vybojovali Valentino Rossi a Max Biaggi. Oba se v Brně radovali sedmkrát. Biaggi zvítězil čtyřikrát v kategorii 250 ccm, dvakrát ve třídě 500 ccm a jednou v MotoGP. Rossi má na svém kontě po jedné výhře z kategorií 125 ccm, 250 ccm a 500 ccm a čtyřikrát dominoval závodu MotoGP.

Posledním jezdcem, který v Brně (v královské kubatuře) dorazil do cíle jako první po startu z pole position, je Valentino Rossi. Stalo se tomu roku 2009. Od té doby nezvítězil nikdo, kdo startoval lépe než třetí.

Loni jsme na nejvyšším stupínku v Brně viděli Daniho Pedrosu, který tak ukončil sérii deseti vítězství svého týmového kolegy.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud