Fakta před aragonským závodem - slabší kubatury

Fakta před aragonským závodem - slabší kubatury

Který z jezdců slabších kubatur už v Aragonsku vyhrál? Jaký je nejlepší výsledek Dannyho Kenta v Aragonii? Zjistíte níže.

Moto3
Danny Kent skončil loni v Aragonii třetí, což bylo jedno ze dvou pódií, které Brit loni vybojoval a navíc se jedná o jeho dosud nejlepší výsledek na okruhu MotorLand Aragon. Roku 2012 zajel Kent při závodě Moto3 v Aragonsku nejrychlejší kolo. Bylo to poprvé, co Kent zaznamenal nejrychlejší kolo závodu.

Romano Fenati je jediným současným jezdcem Moto3, který v minulosti vyhrál závod v Aragonii. Podařilo se mu to loni. Cesta k vítězství však pro něj nebyla jednoduchá. Startoval ze třinácté pozice. Po prvním kole byl dokonce až devatenáctý, ale nakonec se propracoval až k výhře.

Enea Bastianini vyhrál svůj první závod letos v Misanu. Stal se tak třetím Italem, který letos triumfoval v závodě Moto3. Před ním se radovali Romano Fenati a Niccolo Antonelli. Naposledy měla Itálie tři vítěze v nejslabší kubatuře během jedné sezóny v roce 2004. Tehdy zvítězili Andrea Dovizioso, Marco Simoncelli a Roberto Locatelli.

Niccolo Antonelli vystoupil na podium v každém z posledních tří závodů, přičemž před touto sérií ještě na podiu nebyl.

Honda jede do Aragonie na prvním místě poháru konstruktérů kategorie Moto3. Má náskok 89 bodů na KTM. Pokud získá o 11 bodů více než KTM, bude mít Honda po Aragonii titul jistý. Naposledy získala Honda konstruktérský titul v nejnižší třídě v roce 2001.

Moto2
Žádný ze současných jezdců Moto2 nevyhrál závod prostřední kubatury v Aragonsku.

Johann Zarco vystoupil na okruhu MotorLand Aragon dvakrát na stupně vítězů. Roku 2011 skončil druhý v kategorii 125 ccm a loni dojel v závodě Moto2 třetí.

Zarco vyhrál tři předchozí závody a vede šampionát Moto2 s náskokem 93 bodů. Po Aragonii již může být jistým šampionem. Musel by však na Rabata získat minimálně sedm bodů a na Rinse nesmí ztratit více než deset.

V posledních dvou letech byl Esteve Rabat v Aragonii pokaždé druhý.

Alex Rins v předchozích dvou sezónách vyrážel do aragonského závodu z pole position. Pokaždé se jednalo o třídu Moto3. Předloňský aragonský závod Moto3 dotáhl Rins k vítězství, loni byl čtvrtý.

Alex Márquez se v Aragonii v minulosti také objevil na stupních vítězů. Loni dojel v Moto3 druhý a předloni vybojoval třetí místo.

Thomas Lüthi dokončil závod v Aragonii nejlépe na čtvrté příčce. Loni zde však zaznamenal nejrychlejší kolo závodu Moto2.

Roku 2012 vyhrál Sam Lowes na okruhu MotorLand Aragon závod Supersportů.

Kromě Alexe Rinse si ze současných jezdců Moto2 užil pocit z vítězství na aragonské půdě i jeho týmový kolega Luis Salom. Závodník z Mallorky (přezdívaný Mexicano) vyhrál závod Moto3 roku 2012.

Jonas Folger získal v roce 2012 v Aragonii svou první pole position kariéry. Závod Moto3 pak dokončil na třetí pozici.

V předchozím závodě (v Misanu) dojel třetí Takaaki Nakagami. Přesně po dvou letech se tak vrátil na podium. Mezi Nakagamiho umístěním na stupních vítězů v Misanu roku 2013 a tím letošním, se v MS silničních motocyklů (v ani jedné kategorii) nedostal žádný Japonec na podium.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud