Fakta před závodem v Malajsii

Fakta před závodem v Malajsii

Před námi je předposlední závod letošní sezóny. V MotoGP už je o titulu rozhodnuto. Po Malajsii mohou být známí i mistři světa Moto2 a Moto3.

Velká cena Malajsii je sedmnáctým závodem letošní sezóny. Loni se na okruhu v Sepangu z výhry radovali Dani Pedrosa (MotoGP), Esteve Rabat (Moto2) a Luis Salom (Moto3). Rabat a Salom si tehdy pro vítězství dojeli z pole position. Pedrosa zvítězil z páté pozice.

Letošní šampion Marc Márquez zahájil letošní sezónu deseti výhrami v řadě, pak ještě přidal jedno vítězství ve Velké Británii, ale od té doby už ani jednou nezvítězil. V Malajsii by chtěl Márquez (po čtyřech závodech bez vítězství) opět vyhrát a vyrovnat tak Doohanův rekord z roku 1997. Toho roku Doohan ovládl dvanáct závodů královské kubatury, což je dosud nejvíce. Pokud by Márquez chtěl tento rekord překonat, musel by tedy vyhrát v Malajsii i ve Valencii.

Valentino Rossi, Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa zůstávají v boji o celkově druhé místo šampionátu. Nejblíže zisku druhé pozice je nyní Rossi, který má na kontě 255 bodů. Lorenzo ztrácí osm bodů a Pedrosa pětadvacet.

V Austrálii měl Rabat ve třídě Moto2 první šanci na zajištění titulu. Španěl dojel třetí, jeho soupeř v boji o titul (Kallio) skončil hned za ním, takže se o titulu ještě definitivně nerozhodlo. Rabat je však s náskokem 41 bodů velkým favoritem.

Pokud Kallio v Malajsii dojede hůře než druhý, stane se Rabat šampionem. Pokud Kallio dojede druhý, musí Rabat dokončit na dvanáctém či lepším místě. Vyhraje-li Kallio, Rabat potřebuje získat alespoň sedmé místo.

V nejslabší kubatuře jsou ve hře o titul ještě tři závodníci. V čele průběžného pořadí je Alex Márquez. Jack Miller na druhém místě ztrácí dvacet bodů. Alex Rins zaostává o 41 bodů. Jiní jezdci už nemají ani teoretickou šanci.

Co Alex Márquez potřebuje k zisku titulu? Níže jsou vypsány možné situace, při nich by titul bral mladší z bratrů Márquezových.

  • Márquez zvítězí, Miller nedojede druhý
  • Márquez si vyjede druhé místo, Miller nebude na podiu
  • Márquez skončí třetí, Miller šestý nebo horší
  • Márquez bude čtvrtý, Miller dojede na deváté nebo nižší příčce
  • Márquez obsadí páté místo, Miller neskončí lépe než jedenáctý
  • Márquez dojede šestý, Miller maximálně dvanáctý
  • Márquez bude brát body za sedmé místo, Miller musí dojet třináctý nebo horší, Rins nesmí vyhrát
  • Márquez skončí osmý, Miller nebude lepší než čtrnáctý a Rins nevyhraje
  • Márquez dokončí závod jako devátý, Miller patnáctý nebo bez bodů, Rins nezvítězí
  • Márquez obsadí desáté místo, Miller nebude bodovat a Rins nevyhraje

První tréninky v Malajsii začínají v pátek ve 3:00 našeho času. Závod Moto3 začíná v neděli v 6:00, následuje Moto2 v 7:20 a MotoGP v 9:00.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud