FIM Awards Ceremony ve Valencii ukončila sezónu 2012

FIM Awards Ceremony ve Valencii ukončila sezónu 2012

Včera byla oficiálně ukončena sezóna MotoGP 2012. Stalo se tak při tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil večer po posledním závodě sezóny.

V auditoriu Mar Rojo (Rudé moře) součásti komplexu L'Oceanogràfic v překrásné části Valencie nazvané Ciutat de les Arts i les Ciencies (Město umění a věd) zvedl mimo jiné nad hlavu trofej mistra světa španělský jezdec Jorge Lorenzo.

Na pódiu se kromě moderátorů Gavina Emmetta a Lary Álvarez, představil pan Alberto Fabra prezident Valencijského společenství, starostka Valencie paní Rita Barbera Nolla, generální ředitel Dorna Sports pan Carmelo Ezpeleta a prezident FIM pan Vito Ippolito. Tyto významné osobnosti se v průběhu slavnostního večera podílely na předávání řady ocenění.

Středem zájmu byl jezdec týmu Yamaha Factory Racing Jorge Lorenzo přebírající proslulou stříbrnou plaketu, součást jedinečného poháru mistrů světa MotoGP. Ve světle ramp se ocitli i mistr světa Moto2 Marc Márquez a první z řady ten večer korunovaných světových šampionů Sandro Cortese. Mistrovské tituly nebyly jedinými cenami, které se ten večer rozdávaly. Byla udělena řada ocenění dalších pozoruhodných výkonů. Pro cenu Nejlepšího jezdce CRT si na pódium přišel jezdec týmu Power Electronics Aspar Aleix Espargaró, stejně jako si své ceny Nováčků roku 2012 převzali Stefan Bradl, pilot MotoGP v týmu LCR  Honda, z kategorie Moto2 Johann Zarco z JiR a z nejnižší kubatury a týmu Estrella Galicia 0,0 jezdec Alex Rins. Letošní ocenění Nováček roku 2012 je udělováno jménem okruhu Sepang International k uctění památky Marca Simoncelliho.

Jako nejlepší poleman ve třídě MotoGP získal Jorge Lorenzo BMW M Award spolu s klíčky od nové M3. Již tradičně ve tvaru přilby vyvedené pouzdro skrývající hodinky Tissot a tím i cenu Tissot Pole of Poles pro závodníka s největším počtem vítězných kvalifikací získali v MotoGP Jorge Lorenzo, v Moto2 Pol Espargaró a z Moto3 Sandro Cortese. Nejlepším podnikem uplynulé sezóny byl vyhlášen malajsijský Sepang, kdy cenu pro svůj „domovský" okruh přebíral sympatický závodník Moto2 Zulfahmi Khairuddin. V poháru konstruktérů zvítězila v kategorii MotoGP Honda, ve třídě Moto2 pak Suter a třídě Moto3 vévodí KTM. Týmovou soutěž v MotoGP vyhrál zcela jasným bodovým kontem tým Repsol Honda.

Samotní jezdci z obou nižších kategorií pak rozhodli, že cenu Michel Metraux Trophy pro jezdce na netovárních strojích udělí jezdci Moto2 Polu Espargaró a jezdci Moto3 Alexi Rinsovi. Shoya Tomizawa Fair Play Award, tedy cena za fair play, byla předána nerozdílně do rukou bratrské dvojice Aleix a Pol Espargarovi.

Oceněni byli také nejlepší mladíci z líhně talentů motocyklového silničního závodění Red Bull MotoGP Rookies Cup. Zlatá medaile byla předána vítězi Florianu Altovi, stříbrnou převzal Scott Deroue. Každý český fanoušek zažil jistě hřejivou chvíli při pohledu na bujnou hřívu brněnského závodníka s bronzovou medailí na krku a slyšel z pódia: „Karel Hanika".

Emotivní chvílí byl i nástup loučícího se Caseyho Stonera, který si na pódiu převzal nejen ocenění za třetí místo v šampionátu, ale byla oznámena i nominace mezi elitu jezdců do Síně slávy MotoGP. Casey Stoner se tak stane v pořadí dvacátou legendou MotoGP. Přítomní jezdci, zástupci týmů i všichni pozvaní se s australským jezdcem rozloučili dlouhotrvajícím potleskem.

Videa ze slavnostního večera:
Kategorie Moto3
Kategorie Moto2
Kategorie MotoGP
Highlights

Doporučujeme

Články odjinud