GP San Marina v číslech

GP San Marina v číslech

Níže následují zajímavá čísla vztahující se ke třináctému podniku letošní sezóny MS silničních motocyklů, který se koná o tomto víkendu v Misanu.

249 – To je počet bodů, které má nyní na svém kontě Johann Zarco. Více bodů v prostřední třídě po dvanácti odjetých závodech měl naposledy Max Biaggi roku 1995. Ital tehdy v kategorii 250 ccm po dvanácti podnicích nasbíral 258 bodů.

224 – Tolik bodů má aktuálně Danny Kent a navíc se jedná o nejvyšší počet bodů, které posbíral v jedné sezóně nejnižší třídy britský závodník. O půl bodu tak Kent překonal dosavadní rekord Bradleyho Smitha v z roku 2009. (Pozn.: Tehdy se ještě jako nejslabší kategorie jezdily stopětadvacítky.)

85 – Johann Zarco vede třídu Moto2 o 85 bodů před Alexem Rinsem, který je aktuálně druhý. Tak velký náskok po dvanácti odjetých závodech prostřední kategorie ještě žádný závodník neměl.

25 – Sam Lowes (a jeho dvojče Alex, které je také motocyklovým závodníkem) slaví den po závodě v Misanu 25 let.

16 – Valentino Rossi stál už šestnáctkrát v řadě bez přerušení na stupních vítězů. Naposledy nebyl na podiu loni v Aragonsku, kde měl velmi nepříjemný pád.

15 – Jakub Kornfeil se v Silverstone stal patnáctým jezdcem, který letos vystoupil v Moto3 na podium. Těchto patnáct jezdců je z devíti různých zemí (Francie, Itálie, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, Jihoafrická republika, Belgie, Německo a Česká republika).

10 – Tatsuki Suzuki dojel v předchozím závodě (v Silverstone) desátý, což je první umístění Japonce v elitní desítce závodu Moto3.

7 – Poprvé po sedmi letech jsme v Silverstone viděli na stupních vítězů v MotoGP závodníka satelitního týmu Ducati. Danilo Petrucci dojel druhý. Před ním se ze satelitních jezdců Ducati naposledy vydal na podium Toni Elias v Misanu roku 2008. Zároveň se jedná o vyrovnání nejlepšího výsledku satelitní Ducati. Toni Elias roku 2008 dojel v Brně druhý (stejně jako nyní Petrucci v Silverstone).

6 – Je to už šest let, co Valentino Rossi nezískal dvě vítězství v řadě za sebou. Naposledy to dokázal roku 2009, kdy ovládl GP Katalánska a po ní i GP Nizozemska.

6 – Danny Kent už letos zvítězil v šesti závodech, což je nejvyšší počet výher britského jezdce od roku 1977, kdy Barry Sheene vyhrál v kategorii 500 ccm také šest závodů.

5 – Johann Zarco letos dominoval v pěti závodech, čímž vyrovnal francouzský rekord. Pouze Arnaud Vincent roku 2002 v kategorii 125 ccm vybojoval stejný počet výher. Žádný jiný Francouz nezískal v jedné sezóně více vítězství.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud