GP Valencie v číslech

GP Valencie v číslech

Níže následují zajímavá čísla vztahující se k poslednímu závodu letošní sezóny, který se jede o tomto víkendu ve Valencii.

343 – Johann Zarco letos nasbíral 343 bodů v Moto2. Pokud ve Valencii dojede na dvanáctém nebo lepším místě, ustanoví nový rekord v počtu bodů za sezónu v kategorii Moto2. Zatím tento rekord drží Esteve Rabat, který loni vybojoval 346 bodů.

100 – Výhra Daniho Pedrosy v Malajsii je stou výhrou španělského závodníka v MotoGP (Jorge Lorenzo má na kontě 39 výher v MotoGP, Dani Pedrosa 28, Marc Márquez 24, Sete Gibernau 8 a Toni Elias 1). Španělsko je zemí s největším počtem vítězství v MotoGP. Následuje Itálie – 91 výher, Austrálie – 40, USA – 4, Brazílie 3 a Japonsko 3.

100 – Yonny Hernandez pojede ve Valencii svou stou Velkou cenu.

99 – V Malajsii získal Dani Pedrosa své devětadevadesáté podium v MotoGP. Pokud ve Valencii ještě jedno přidá, stane se druhým jezdcem po Valentinovi Rossim, který dokáže nasbírat sto umístění na stupních vítězů v královské kubatuře.

96 – Tolik umístění na stupních vítězů v MotoGP si zajistil Jorge Lorenzo. To je o jedno více než má Mick Doohan. Pouze Pedrosa a Rossi se radovali vícekrát než Lorenzo.

51 – V Malajsii si Dani Pedrosa vyjel svou jednapadesátou výhru, což znamená, že má na svém kontě o jednu výhru méně než sedminásobný šampion Phil Read.

17 – Valentino Rossi a Bradley Smith bodovali ve všech sedmnácti závodech, které se dosud v letošní sezóně odjely. Pokud se udrží na bodovaných pozicích i ve Valencii, vyrovnají rekord v počtu závodů na bodech v jedné sezóně MotoGP. Tento rekord drží Casey Stoner (2007), Valentino Rossi (2008) a Jorge Lorenzo (2010).

7 – V Malajsii se Dani Pedrosa stal sedmým jezdcem, který se letos do závodu MotoGP vydával z první pozice. Jedná se o nejvyšší počet různých jezdců na pole position v jedné sezóně MotoGP od roku 2006.

7 – Valentino Rossi má před Lorenzem v boji o titul náskok sedmi bodů.

6,726 – Prvních patnáct jezdců Moto3 loni ve Valencii dorazilo do cíle s rozdílem 6,726 sekund.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud