Hanika: páteční tréninky a sobotní kvalifikace

Kája, letos nováček v mistrovství světa, není v Austinu poprvé. Už loni tu závodil v Red Bull Rookis Cupu a získal tu jedno vítězství a jedno druhé místo.

Páteční tréninky

Samozřejmě jízda s továrním motocyklem KTM je něco jiného, ale Kája už předvedl, že se dokáže velmi rychle přizpůsobit novým podmínkám.

V prvním tréninku zajel patnáctý čas – 2’20,373 sekundy a odpoledne, přesto, že zaznamenal drobný pád, své nejrychlejší kolo zlepšil na2’18,995 sekundy, takže v kombinaci časů skončil sedmnáctý.

thumbs_499859.jpgthumbs_500189.jpgthumbs_500685.jpg
Karel Hanika v Texasu. Na prvním obrázku je s Karlem Aki Ajo.

„Dnes to šlo dobře a podařilo se nám zajet pár dobrých kol. Ze začátku jsme zkoušeli jezdit různé stopy ve snaze docílit co možná nejlepšího brzdění a akcelerace. Vím, že můžu být ještě rychlejší, protože jsou na okruhu místa, kde se potřebuji zlepšit. Nicméně musím předcházet podobným pádům, jakým byl ten z dnešního odpoledne. Začali jsme lépe než v Kataru, takže jsem spokojený. Zítra (sobota) to myslím bude ještě lepší,“ uvedl po trénincích Kája.

Sobota, den kvalifikace

Kvalifikace Moto3 měla už od začátku jasného lídra -  Jacka Millera (Red Bull KTM Ajo). Až do konce ale musel tvrdě bojovat o pole position s Alexem Márquezem (Estrella Galicia), Niccoló Antonellim (Junior Team GO&FUN Moto3) a Efrenem Vazquezem (Saxo Print-RTG). Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo) držel ještě osm minut před koncem čtrnáctý čas.

Rekord Pole-position: 2013 Alex RINS 2’16.396 145.5 km/h
Rekord okruhu: 2013 Luis SALOM 2’16.345 145.5 km/h

V závěrečném finiši vyhrál pole position Australan Jack Miller časem 2´16,342 sekundy. Jako druhý do závodu odstartuje Efrén Vázquez (Saxoprint-RTG), který na Millera ztratil 0,347 sekundy. První řadu na startu uzavře třetí Alex Rins (Estrella Galicia 0,0) s půl sekundy ztráty na Millera. Jakub Kornfeil vybojoval šestou pozicí druhou řadu na startu.

Kája v kombinaci časů tří volných tréninků obsadil devatenácté místo se ztrátou dvou sekund na nejrychlejšího jezdce tréninkové přípravy Velké ceny Texasu Efréna Vázqueze. V kvalifikaci nejnižší kubatury Kája opět o něco zrychlil a do závodu se kvalifikoval sedmnáctý. Ve svém posledním kole, kterým by své kvalifikační maximum pravděpodobně posunul výš, ale měl smůlu, když před ním havaroval Binder a on tak musel zpomalit, aby se mu vyhnul. Nakonec to s časem 2´18,518 sekundy byla šestá řada na startu.

Tam bude mít Karel Hanika po své pravici britského závodníka Danny Kenta z tovární stáje Husqvarny a po své levici Portugalce Miguela Oliveiru na Mahindře. Závod kategorie Moto3 startuje v 18:00 hodin středoevropského času a je vypsán na osmnáct kol, což je necelých sto kilometrů.

„Myslím, že jsme nezačali špatně, byli jsme v první desítce a měli správné tempo. Na nových pneumatikách jsem už ale nedokázal jezdit stejně rychle, protože jsem měl problémy na vjezdu i výjezdu ze zatáček, takže jsem už nedokázal své časy zlepšit. Poslední kolo bylo dobré, ale mohlo být ještě lepší. V jednu chvíli jsem ale musel trošku ubrat, když jsem se vyhýbal jezdci, který přede mnou spadl. Doufám, že zítra (neděle) dokážu získat nějaké pozice a závod dokončit alespoň dvanáctý nebo desátý,“ uvedl Kája po sobotní kvalifikaci v Texasu.

 

Doporučujeme

Články odjinud