Hervé Poncharal: Naše sezóna je zatím výjimečná

Hervé Poncharal: Naše sezóna je zatím výjimečná

Šéf francouzského týmu Monster Yamaha Tech 3 Hervé Poncharal hodnotí poslední víkendový závod v Le Mans, který byl pokračováním letošní skvěle započaté sezóny.

V předchozích třech Velkých cenách Cal Crutchlow a Andrea Dovizioso vybojovali pro svůj satelitní tým Yamahy vždy umístění na čtvrtém a pátém místě. I v minulém, čtvrtém podniku ve Francii, vykročili stejnou cestou bez ohledu na velmi špatné počasí.

Oba, Brit i Ital, zakusili bolest z pádů, přesto závod dokončili na osmém, respektive sedmém, místě. Týmový šéf byl navíc potěšen, že oba jeho jezdci předvedli před domácím publikem skutečně velmi kvalitní show.

V rozhovoru pro motogp.com odtajňuje Hervé Poncharal nejen své pocity okolo posledního závodu, ale i myšlenky, které se mu honily hlavou na začátku sezóny.

Bez ohledu na špatné počasí, lze o závodu v Le Mans říct, že byl zatím tím nejzajímavějším závodem v dosavadním průběhu sezóny 2012. Co vy si myslíte o něm myslíte?

HP: „Jedna věc je zřejmá: žádný z jezdců nemiluje jízdu v dešti, ale všichni víme, jak může být takový závod plný zvratů a překvapivých výsledků. A to i v případě, že neodrážejí skutečnou výkonnost na trati. V loňském roce například Bradley Smith (Tech3) ve zcela promáčeném závodě kategorie Moto2 skončil druhý, přičemž startoval až z 28. pozice na roštu. Takový Colin loni v Silverstonu získal pódium, a to jen devět dní poté, co si během druhého tréninku katalánské Velké ceny zlomil klíční kost. Jednoduše v takových podmínkách je závodění vždycky loterie.  Není proč být zklamaný, všechny tři kategorie v podstatě skončili překvapením.  A co tím chci říct? Závod by bez souboje mezi Valentinem a Caseym nebyl tak vzrušující.  Jorge Lorenzo na špici ujel, a tak show pro diváky dělali Andrea, Cal a Valentino... než naši jezdci postupně havarovali. Ovšem souboj, který nám předvedl Rossi se Stonerem v posledních kolech, byl fantastický!“

Cal a Andrea jsou už od počátku velmi konkurenceschopní. Jaké závěry můžete vyvodit z takového startu do sezóny?

HP: „Naše sezóna je zatím výjimečná. Nikdy by mě nenapadlo, že se můžeme ocitnout v této situaci už po čtyřech závodech. Ve třech ze čtyř kvalifikací jsme získali startovní pozici v první řadě, čímž jsme ukázali, jak moc jsme rychlí. V závodech jsme byli vždy za těmi třemi „mimozemšťany“, což znamená, že jsme „ti nejlepší ze zbytku pole“. To je velmi, velmi dobré! Le Mans nám ukázalo, že i umístění na podiu je reálné. Bohužel, jak se v dešti často stává, pokud příliš tlačíte, ne vždy skončíte tak, jak jste měli v plánu“.
„Ne, nejsem vůbec zklamaný z toho, jak probíhalo Le Mans. Měli jsme skvělou kvalifikaci, Cal zajel v mokrém warm-upu nejlepší čas a oba naši jezdci bojovali s Valentinem jako lvi.  Dva nejlepší časy v závodě zajeli Valentino a Andrea, a to v době, kdy pořádali štvanici na Caseyho. Andrea se udržel za Valentinem i v době, kdy dostihli Caseyho. Samozřejmě, že Andrea věřil, že se obou dokáže udržet, ale upadl. Vždycky je to v takovýchto podmínkách obtížné. Dobrou zprávou ale je, že oba naši kluci po svých pádech dokončili závod a připsali si body. V porovnáním s tím, jak to mohlo dopadnou v horším případě, je tohle skvělé. Žádné drama. Důležité je, že jsme si celý víkend vedli dobře a byli jsme silní i v soubojích na trati.“

Není to pro vás těžké vidět závod co závod, jak si jdou Cal a Andrea „po krku“?

„Studený pot mě polévá v každém závodě! I když jsou oba velmi odlišní, jak v práci při vývoji své motorky, tak v jezdeckém stylu, vždy se jejich progres ukáže ve stejnou dobu. Sledovat je oba tak těsně u sebe, není vůbec dobré pro moje srdce, jejich souboje kolo na kolo jsou až děsivé. Zejména proto, že každý z nich chce porazit svého týmového kolegu. Nicméně atmosféra v týmu je velmi dobrá, ale samozřejmě rivalita o post jezdce číslo jedna týmu Tech3 je cítit. Letos víc než kdykoliv jindy. Pro příští sezónu se uvolní mnoho míst a každý jezdec chce pro sebe získat logicky to nejlepší pro rok 2013.“

Autor: Jana Králová

Doporučujeme

Články odjinud