Hiroshi Aoyama v nové sezoně s číslem sedm

Posledního mistra světa čtvrtlitrové kubatury Hiroshi Aoyamu si dlouhá léta pamatujeme pod startovním číslem čtyři, ale s jeho přechodem do královské kubatury letos Japonce uvidíme s novým číslem sedm.

Ke změně dochází z jednoho prostého důvodu a to, že v třídě MotoGP už bude třetí sezonu závodit s čtyřkou na kapotě Repsol Hondy Ital Andrea Dovizioso. Jezdec týmu Interwetten Honda tak musel pro svou premiéru v královské kubatuře zvolit jiné číslo a rozhodl se pro sedmičku.

Sedmička pro tuto sezonu zůstala volná po odchodu Chrise Vermeulena. Pro Australana bylo toto startovní číslo spojeno s památkou na Barry Sheena, jenž zemřel v roce 2003 a ve své době patřil mezi závodní špičku.

V případě Hiroshi Aoyamy, bylo startovní číslo čtyři vzpomínkou na zesnulého krajana Daijira Kata. Kato byl do uplynulé sezony posledním Japoncem, který získal mistrovský titul v třídě 250ccm. Závodil s číslem čtyřiasedmdesát a po jeho tragické smrti během závodu v Suzuce roku 2003, je toto číslo pro ostatní jezdce šampionátu nedostupné.

Japonec Aoyama tak samozřejmě nemůže použít celé číslo svého krajana, ale ve čtvrtlitrech zvolil od roku 2006 jedno číslo z  # 74, čtyřku a v letošním roce to bude právě sedmička. „Mým oblíbeným číslem je čtyřiasedmdesátka Daijira Kata,“ uvedl pro crash.net Aoyama. „Ve čtvrtlitrech jsem použil z Katova čísla čtyřku a v příštím roce budu v MotoGP používat sedmičku.“

Jedním ze soupeřů Hiroshi Aoyamy v královské kubatuře bude Marco Simoncelli, jemuž v šampionátu patří startovní číslo osmapadesát. Od testu ve Valencii jezdí pouze s označením “T“, ale jak nedávno uvedl, osmapadesátka na jeho nové Gresiniho Hondě zůstane. „Označení ´T´ je jen pro testování, své startovní číslo měnit nebudu,“ potvrdil Simoncelli.

Doporučujeme

Články odjinud