Italská GP a řeč čísel

Italská GP a řeč čísel

Některá čísla a statistiky o italské GP, která se koná tento týden na okruhu v Mugellu.

Jorge Lorenzo svým umístěním během GP v Německu na okruhu Sachsenring, dosáhl na 51 umístění na stupních vítězů při 75 startech, což převedeno do procentuálního vyjádření, dává podíl 68%. Dostal se tak momentálně před Valentina Rossiho, který dosáhl podia v 67,96%. V novodobé historii (od roku 1975) drží lepší bilanci už jen dva jezdci, Wayne Rainey – 77% a Mick Doohan – 69,3%.

Dani Pedrosa dosáhl v Německu na své 39. vítězství a dostal se na 12. příčku, co se týká nevětšího počtu vítězství. Vyrovnal se tak Carlu Ubbialimu. To nebyl nikdo jiný, než devítinásobný mistr světa. Šest titulů získal v kubatuře 125ccm a tři ve 250ccm.

Marc Marquez v Německu vyrovnal dosavatní rekord Daniho Pedrosi v počtu 21 vítězství před dosažením věku dvaceti let. Za nimi je pak Valentino Rossi  (17) a Jorge Lorenzo (15).

První závod v Mugellu, se jel v roce 1976 a vyhrál ho Barry Sheene ve třídě 500cc na motocyklu značky Suzuki. Navíc vyhrál s náskokem pouhé jedné desetiny před Philem Readem, taktéž na Suzuki.

Yamaha je značkou s největším počtem vítězství v éře MotoGP na okruhu v Mugellu. Vyhrála tu celkem pětkrát, v letech 2004 až 2008 a pak v loňském roce Jorge Lorenzo. Honda tu triumfovala třikrát a jedno vítězství tu má i Ducati, zásluhou Stonera v roce 2009.

Nejčastěji v Mugellu vyhrává valentino Rossi. Povedlo se mu to celkem devětkrát. Jednou ve 125ccm a 250ccm a pak sedmkrát v MotoGP.

Loris Capirossi byl první Ital, který závod v Mugellu vyhrál. Bylo to v roce 2000 ve třídě 500cc, po bitvě s Biaggim a Rossim. Oba jeho krajané v posledních kolech upadli.

V posledních 16. letech při GP Itálie, vždy skončil na stupních vítězů aspoň jeden domácí závodník. Poslední rok, kdy na stupních vítězů za celý víkend nebyl aspoň jeden Ital, se datuje k roku 1995!

Nejvyšší dosaženou rychlost na tomto okruhu drží Dani Pedrosa, který se tu proháněl během prvního volného tréninku v roce 2009, rychlostí 349 km/h!

Doporučujeme

Články odjinud