Jezdci tovární Hondy používají airbag od Alpinestars

Jezdci tovární Hondy používají airbag od Alpinestars

Závodní stroje dosahují stále vyšších rychlostí, aby jezdci udrželi krok s konkurencí, ale přitom oni sami jsou nejzranitelnějším článkem. Proto se začíná stále častěji hovořit o povinné výbavě v podobě airbagu.

Airbag je zařízení pasivní bezpečnosti používané v automobilech, ale ani v případě jezdců na motocyklech již není neznámým pojmem. Loni byl airbagem vybaven Jorge Lorenzo (Dainese D-Air), letos závodí s airbagem od Alpinestars všichni tři jezdci tovární Hondy - Casey Stoner, Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso.

Výrobce kombinéz Alpinestars vyvinul velmi sofistikovaný systém ochrany a všichni tři jezdci Repsol Hondy mají k dispozici jejich nejmodernější technologii airbagu - Alpinestars Tech Air electronic airbag system.

Tato technologie není závislá na spojení s motocyklem a vše nutné k správné činnosti airbagu je ukryto v kombinéze závodníka, včetně napájení. Systém neustále monitoruje polohu závodníka na motocyklu a dokáže rozeznat situace, kdy přesouvá váhu z jedné strany na druhou nebo naopak ztrácí kontrolu nad strojem, což je moment, kdy dochází k jeho aktivaci.

Jakmile systém vyhodnotí polohu jezdce za nebezpečnou, celý airbag se nafoukne a ochrání horní část těla za méně než pětačtyřicet milisekund díky dusíkové náplni, která je součástí celého kompletu a co je důležité, není jednorázová.

Pády prostě k motocyklovému sportu patří a je běžné, že se jezdec znovu zapojí do závodu. S aktivovaným airbagem by neměl šanci pokračovat dál ve vysokém tempu. Z toho důvodu tento systém jezdce chrání po dobu více jak pěti sekund a po jeho nasednutí zpět do sedla je airbag deaktivován a připraven k opětovnému použití.

Doporučujeme

Články odjinud