John Hopkins nahradí Bautistu až v Jerezu

John Hopkins nahradí Bautistu až v Jerezu

Suzuki nemá za zraněného Álvara Bautistu náhradu a to znamená, že v neděli neuvidíme na startu zahajovací Grand Prix sezony 2011 modrý prototyp týmu Rizla Suzuki.

Japonský výrobce má v mistrovství světa pouze jeden motocykl a nebezpečí, že se jejich jediný jezdec zraní a oni tak nebudou mít možnost do Velké ceny zasáhnout, je vždy vysoká. Nikdo nečekal, že tato situace nastane už v úvodním víkendu a Bautista si v třetím tréninku zlomí stehenní kost.

Vedení týmu Suzuki dnes hledalo náhradu za Španěla, mluvili s Johnem Hopkinsem ve Spojených státech, ale také s Nobuatsu Aokim v Japonsku. Bohužel oba jezdci se nedokázali dopravit do Kataru v časovém termínu pro účast v nedělním závodu. Tým rovněž oslovil některé jezdce Moto2, kteří mají zkušenosti s motocykly třídy MotoGP, ale ti samozřejmě mají své povinnosti vůči svým týmům a řešení se tedy nenašlo.

John Hopkins nahradí Bautistu v dalších dvou evropských Grand Prix ve španělském Jerezu a portugalském Estorilu. Protože v dubnu chybí Japonsko, další závod je až první týden v květnu a to je jedna z možných variant Španělova návratu do sedla GSV-R.

„Sezona ještě nezačala a je tu obrovské zklamání a velmi obtížná situace,“ uvedl šéf týmu Paul Denning. „Zimní testy byly konzistentní a konkurenceschopné, zejména když si uvědomíme Álvarovu mentalitu raději bojovat s ostatními soupeři než jezdit a právě v závodech od něho očekáváme víc než v testech, takže z toho důvodu vše vypadalo dobře.“

„Důvod nehody byl velmi prostý, tlačil příliš tvrdě na nové pneumatice, která ještě nebyla dostatečně zahřátá. Velmi podobné Rossiho loňské nehodě z Mugella. Ale skutečné důvody můžou být také v tom, že na sobě cítil určitý tlak po čtvrteční nehodě, problémech s rukou a chtěl se znovu dostat do vedoucí skupiny a to co nejrychleji. Je to složité a Álvaro zaplatil až příliš vysokou cenu.“

„Je to velmi extrémní sport a hranice mezi úspěchem a katastrofou je velmi tenká,“ řekl Denning, který zároveň poděkoval lékařům z Mobilní kliniky, jenž s Bautistou jeli do katarské nemocnice a rovněž s místními lékaři koordinovali dnešní operaci.

Bautistu v příštích dvou Grand Prix nahradí bývalý jezdec Suzuki John Hopkins. „Johnovi se nelíbí, co stalo Álvarovi,“ pokračoval Denning. „Věřím ale, že pro nás v Jerezu a Estorilu odvede dobrou práci. „Termín Álvarova návratu zatím není jasný, John má také své závazky v britském šampionátu BSB a ty kolidují s termíny v Estorilu a Le Mans, takže ještě uvidíme než učiníme ohledně těchto závodů rozhodnutí.“

„Děkujeme všem našim fanouškům za slova podpory Álvarovi,“ řekl závěrem Paul Dennig, který věří, že před Jerezem ještě s Hopkinsem stihnou pár testovacích jízd.

Doporučujeme

Články odjinud