Karel Abraham si z Kataru veze bod

Karel Abraham si z Kataru veze bod

Český zástupce v královské kubatuře – Karel Abraham – si z katarského závodu odváží jeden bod za patnácté místo.

V kvalifikaci na první závod letošního roku měl Karel Abraham potíž. Do zadního kola se mu zapletl ohřívák pneumatiky. Na problém ho při výjezdu z boxu upozornil Esteve Rabat. Karel tedy musel zastavit a ohřívák bylo nutné sundat, čímž ovšem český jezdec ztratil důležitý čas, který by jinak mohl věnovat jízdě na dráze a zlepšování. Nakonec si tedy zajistil devatenácté startovní místo, nicméně do závodu si věřil.

„Zdá se, že mi tento okruh vyhovuje spíš v noci než přes den. V první části dne jsme měli nějaké potíže a navíc byl silný vítr a na dráze bylo dost nečistot. V kvalifikaci jsem jezdil nějakou dobu sám, pak se ke mně jeden jezdec připojil. Nechal jsem ho, aby mě předjel, abych mohl jet za ním, což mi pomohlo, protože jsem pak zajel dobrý čas. Při druhém výjezdu na trať se mi do zadního kola zamotal nahřívák. Nevěděl jsem o tom. Až později mě na to jeden z jezdců upozornil a já jsem to pak posítil při brždění. Musel jsem zastavit, mechanici přiběhli a nahřívák mi sundali. Kvůli tomu jsem pak mohl zajet jen jedno rychlé kolo. Stačilo to ovšem na vylepšení času. A pokud bych měl šanci jet ještě jedno kolo, bylo by to lepší, protože jsem se cítil dobře a věděl jsem, že se mohu zlepšit ještě víc. Je to škoda, protože jsme mohli srazit pár desetin a vybojovat tak lepší startovní místo. Každopádně chci zítra bojovat o body,“ řekl po kvalifikaci brněnský jezdec.

Start do závodu z devatenácté pozice se sice Abrahamovi podařil, získal několik pozic, ale pak musel reagovat na krizové momenty kolem sebe, čímž zase něco ztratil. Nakonec se mu ovšem podařilo vybojovat jeden bod za patnácté místo, takže s prázdnou se domů nevrací.

„Na jednu stranu mě těší, že jsem získal bod, ale na druhou stranu jsem i naštvaný, protože jsme nedosáhli toho, čeho jsme dosáhnout mohli. Start se podařil, dost jezdců bylo delších, mně se podařilo projet vnitřkem, čímž jsem vybojoval pár pozic. Bohužel se pak přede mnou rozkmital Syahrin, musel jsem se mu vyhýbat a při tom mě předjelo několik soupeřů. Přilnavost v závodě nebyla stejná jako dřív. Když jsem tedy ve druhém kole přidal při výjezdu z páté zatáčky plyn, málem následoval highsider, takže mě předjeli další tři nebo čtyři jezdci. To je škoda, protože nebýt těchto situací, tak si myslím, že jsme mohli v úvodu závodu získat celkem dost času. Necítil jsem se na motorce tak dobře jako včera, cítil jsem nějaké vibrace a s plynem jsem musel opatrně. Nejsem stoprocentně spokojený, protože si myslím, že v případě, kdybychom měli lepší začátek, mohla z toho třeba být i první desítka, ale rozhodně to nebyl špatný závod,“ sdělil k nedělnímu závodu Abraham.

Foto: Angel Nieto Team

Doporučujeme

Články odjinud