Katalánský okruh mění své uspořádání

Katalánský okruh mění své uspořádání

V důsledku tragické nehody Luise Saloma z letošního červnového programu před GP Katalánska dochází ke změně uspořádání dráhy.

Počátkem letošního června, konkrétně během odpoledního pátečního tréninku na GP Katalánska došlo k tragické nehodě, při níž zahynul Luis Salom. To si tehdy vyžádalo opatření v podobě dočasné změny trati. Během letošní Velké ceny Katalánska tak jezdci závodili na upravené variantě trati, která vynechává dvanáctou zatáčku, v níž došlo k nehodě.

V reakci na požadavky FIM dojde příští rok k trvalé změně konfigurace okruhu. Stavební práce budou zahájeny již během ledna roku 2017. Vlivem úprav dojde ke zkrácení dráhy. Dosud se MotoGP v Katalánsku jezdilo na trati o délce 4727 metrů. Po úpravě bude mít okruh jen 4652 metrů, což je v porovnání s variantou, která se používá pro F1, o tři metry méně.

Motocykloví jezdci tak budou od příštího roku používat trať, která je velmi podobná té pro F1, ale předposlední zatáčka bude mírně posunuta. Kromě toho dostanou (po vzoru F1) i kratší variantu zatáčky číslo deset.

Vlivem úprav se zvětší úniková zóna v zatáčce č. 12 a také bude možné zajet do boxové uličky, aniž by při tom museli jezdci nebezpečně křižovat trať.

Doporučujeme

Články odjinud