Komise Grand Prix oznámila další změny

Komise Grand Prix oznámila další změny

Minulý týden se opět sešla Komise Grand Prix a představila další změny pravidel pro tuto sezónu.

Zhruba před měsícem představila Komise Gran Prix nový systém řešení trestů. Bylo rozhodnuto, že místo ředitelství závodu bude o trestech rozhodovat trojice stewardů. Tehdy se již řešila i otázka trestných bodů.

Trestné body se udělují od roku 2013. Tehdy platilo pravidlo, že se trestné body smazávaly koncem dané sezóny, což se neosvědčilo. Muselo tedy dojít ke změně. Od roku 2014 je platnost trestných bodů stanovena na jeden rok (tj. 365 kalendářních dnů).

Dříve též platilo, že jezdec při zisku čtyř trestných bodů musel startovat v následujícím závodě jako poslední, při zisku sedmi bodů vyrážel z boxové uličky a při nasbírání deseti bodů musel jeden závod vynechat.

Nyní zůstalo v platnosti, že trestné body se mažou až po roce a dále platí i pravidlo o zisku deseti trestných bodů – to by opět jezdec, který by tolik bodů získal, musel vynechat následující závod. Zmizely však varianty se ziskem čtyř a sedmi bodů. Pokud nyní některý z jezdců obdrží čtyři nebo sedm bodů, nic se neděje. Jezdci letos budou mít čtyři dny na odvolání se proti přidělení trestných bodů.

Kromě otázky trestných bodů řešila i další otázku. Ta se týká komunikace s médii. Týmy ani jezdci nesmějí vydávat tiskové zprávy, které by jakkoliv mohly poškodit dobré jméno šampionátu.

Tyto změny jsou zjevně reakcí na konec loňského šampionátu, kdy došlo k incidentu mezi Rossim a Márquezem.

Doporučujeme

Články odjinud