Kornfeil se dnes v Silverstone dočkal svého prvního podia

Kornfeil se dnes v Silverstone dočkal svého prvního podia

Jakub Kornfeil si dnes na mokré trati v Silverstone dojel pro své první umístění na stupních vítězů a je moc šťastný.

Ve volných trénincích se Kornfeil vždy držel v první patnáctce. V pátek dopoledne byl šestý, odpoledne patnáctý a třetí trénink uzavřel na jedenáctém místě. V kombinovaném pořadí tréninků skončil dvanáctý. V kvalifikaci si díky času 2:14,058 zajistil třinácté místo.

„V první řadě musím poděkovat týmu. Zejména pak mému šéfmechanikovi Markovi. S motorkou odvádí tento víkend perfektní práci. Dnes ráno jsme sice měli trošku potíže s pneumatikami, ale to jsme zdárně překonali. Motorka je ale jinak velmi dobrá. Jediná věc, ze které jsem zklamaný, je můj výsledek. S tak nastavenou motorkou jsem měl být výš než jen na třinácté pozici. Dalším slabým místem byla možná kvalifikační strategie. Nicméně ale víme, že motorka jede velmi dobře a já věřím v dobrý závod. Když se podaří start. Měli bychom mít na to, abychom se poprali o slušné pozice,“ doufal po včerejší kvalifikaci jihomoravský závodník.

Podmínky na trati se oproti včerejším výrazně změnily. Do Silverstone dorazil déšť, ale to Kornfeilovi nemuselo nijak vadit – neděli zahájil druhým místem ve warm upu. Odpoledne při závodě pršelo ještě více, ale Kornfeilovi se podařilo po startu posunout na vyšší pozice. Postupem času se Kornfeil propracoval na třetí pozici. Po pádu vedoucího Isaaca Viňalese se posunul na příčku druhou, na níž se pak držel většinu závodu a na ní také projel cílem, přestože se k němu v závěru závodu značně blížili dva italští jezdci – Niccolo Antonelli a Francesco Bagnaia. Druhý jmenovaný nakonec upadl a Antonelli už Kornfeila nedojel. Jakub Kornfeil, který poprvé startoval v mistrovství světa silničních motocyklů roku 2009, se dočkal svého prvního umístění na stupních vítězů. Po Gustavu Havlovi, Františku Šťastném, Bohumilu Stašovi, Lukáši Peškovi a Karlu Abrahamovi se Kornfeil stal dalším Čechem, který při motocyklové Velké ceně dokázal vystoupit na podium.

 „První pódium v Mistrovství světa - to je něco úžasného. Asi bych nevěřil, že se to dnes až tak podaří. Náš cíl byl pokračovat v dobré práci z Brna. Na suchu jsme i na Silverstonu odváděli dobrou práci. Když bylo jasné, že pojedeme na mokru, snažil jsem se jen koncentrovat na svou jízdu a co možná nejvíce využít mých dosavadních zkušeností. Když jsem jel na druhém místě, kontroloval jsem časy a rozestupy za mnou. Podmínky na trati byly vážně složité. Jen sebemenší chybička mohla klidně znamenat pád. Nakonec se podařilo uhájit druhé místo a po těch šesti letech je to úžasné stanout na stupních vítězů. Moc děkuju všem v týmu, sponzorům, rodině, fanouškům, prostě všem, kdo měli tu trpělivost v čekání na první bednu,“ říká po svém velkém dni šťastný Jakub Kornfeil.

Doporučujeme

Články odjinud