Kornfeil zahájil sezónu desátým místem

Kornfeil zahájil sezónu desátým místem

Český jezdec Jakub Kornfeil startoval do závodu v Kataru ze čtrnácté pozice. Do cíle nakonec dorazil jako desátý.

První volný trénink v Kataru vyšel Kornfeilovi velmi dobře, obsadil druhé místo a dařilo se mu i v dalších trénincích. Kvalifikace nižších tříd se o právě skončeném víkendu v Kataru jela poprvé dle nového formátu, kdy z volných tréninků postupuje do druhé kvalifikace čtrnáct jezdců a v první kvalifikaci pak ještě získávají postup další čtyři. Kornfeil v Kataru postoupil do druhé části kvalifikace přímo díky výsledkům z volných tréninků, v nichž skončil šestý.

V kvalifikaci už ovšem Kornfeil tak úplně nenavázal na výsledky z volných tréninků, postihly jej nějaké potíže a musel se smířit se čtrnáctým startovním místem. Po kvalifikaci pak český jezdec prozradil:

„Dnes byl rozhodujícím faktorem vítr, takže jsme zkusili hned několik věcí, jak na něj vyzrát –  různé pneumatiky, převodovku a skoro to vyšlo. Nakonec jsme doplatili na něco úplně jiného. Docela mě to štve, protože jsem od začátku tlačil na pilu a hned tam padlo šesté místo. Pak jsem zajel do boxů a po vyjetí následovala poslední šance. Nevím, co se přesně stalo, ale přední pneumatika naráz úplně ztratila tlak. Snažil jsem se neubrat z tempa, ale to nešlo, protože něco nebylo v pořádku a trošku jsem se dokonce bál, aby nedošlo k prasknutí. Měl jsem rozjeté slušné kolo, jenže v posledním sektoru se k nám přidal Rodrigo, který mě zpomalil a připravil o slušné kolo a podle mě také minimálně o top 10. Moc mě to mrzí vůči týmu, protože odvedl skvělou práci. Jsem si jistý, že zítra můžeme bojovat v desítce. Zatím ještě nemáme jasno o pneumatikách, ale musíme to dobře promyslet, aby nám zítra v závodě neujel vlak."

Do prvního závodu letošního roku se tedy Jakub Kornfeil vydal ze čtrnáctého místa. Během úvodních kol se ovšem dokázal propracovat výše, v pátém kole mu patřila šestá příčka. Vedoucí skupina byla jako tradičně obrovská (více než deset jezdců) a velmi těsný byl i dojezd v cíli. Jakub Kornfeil na vítězného Japonce Tobu ztratil pouze 0,903 s, nicméně to stačilo „jen“ na desáté místo.

Po závodě se Kornfeil vyjádřil následovně:

 „Celý závod to byl pěkný souboj, který jsem si moc užil. Bylo by to ještě o něco lepší, ale pneumatiky mně odešly už kolem poloviny. Měli jsme měkkou směs, od které to šlo očekávat, ale zároveň jsme věděli, že střední tvrdost s naším strojem nefunguje. Mé cíle byly v tomto závodě mnohem vyšší, ale zároveň vím, že i malá chybička mohla být fatální. Už tak jsem byl dvakrát málem na zemi. Byl to hodně těsný souboj, ale pocity z něj jsou vesměs pozitivní, což je důležité. Motorka jinak fungovala velmi dobře. Tým odvedl opět perfektní práci. Chtěli jsme být v top 10, kde tedy jsme, ale samozřejmě, že musíme být ještě mnohem výš. Moje největší chyba závodu přišla v posledním kole. První a druhý sektor jsem měl hodně rychlý, ale moje opatrnost byla asi příliš velká. Na druhé straně jsem bojoval celou dobu v první skupině a závod pak dokončil necelou vteřinu za vítězem. V tomto duchu je třeba pokračovat a příště tam snad cinkne i lepší umístění.“

Zdroj: TZ Jakuba Kornfeila, foto: Prüstel GP

Doporučujeme

Články odjinud