KTM připravuje prototyp pro Moto3

KTM připravuje prototyp pro Moto3

Rakouský výrobce po krátké přestávce plánuje cestu zpět do prestižního seriálu motocyklového mistrovství světa a pro svůj návrat zvolil rok 2012, kdy se poprvé pojede nová kubatura Moto3.

Značku KTM jsme v nejnižší kubatuře světového šampionátu naposledy viděli v sezoně 2009. V sedle 125ccm stroje tehdy závodil Američan Beaubier a dnes úřadující mistr světa Marc Márquez. V kubatuře motocyklů s objemem do 250ccm KTM skončila posledním závodem sezony 2008 a jejich jezdci byli Mika Kallio, Julián Simón a Hiroši Aojama.

Rok 2009 byl posledním v éře čtvrtlitrových motocyklů a vedení KTM raději zvolilo odchod ze scény, což také o rok později zopakovali v případě nejnižší kubatury. Nová éra Moto3 teď znamená novou výzvu, jasně dané podmínky a jistou budoucnost.

Rakušané už absolvovali první zkoušky, jenž podnikli s bývalým závodníkem KTM Michaelem Ransederem a podvozkem vybaveným motorem o objemu 350ccm. Tento motor samozřejmě nesplňuje podmínky Moto3, ale záměrem testu bylo zjisti, jaké jsou reakce podvozku KTM 125 s těžším motorem.

V závodním oddělení KTM zůstává i nadále Harold Bartol, ale váha příprav projektu Moto3 bude na bedrech Wolfganga Felbera z konstrukční dílny jejich superbikového motocyklu KTM RC8. V následujících dnech a týdnech bude probíhat vývoj nového stroje a přibližně v polovině roku mají v plánu první testy na závodní dráze.

Zástupce továrny KTM k tomu dodal: „KTM se rozhodla vyvinout závodní motocykl Moto3, který může nastoupit do seriálu mistrovství světa třídy Moto3 už v roce 2012. V současné době je celý projekt na začátku. První testy s již kompletním motocyklem plánujeme v létě 2011.“

Doporučujeme

Články odjinud