Laguna je jedinečné místo, říká Američan Hayden

Oba jezdci tovární Ducati Casey Stoner a Nicky Hayden už jednou v minulosti vyhráli závod v Laguně Seca, takže má pro ně své kouzlo, cítí se tam silní a věří v podporu domácího publika.

Casey Stonerovi se přírodní charakter kalifornského okruhu s mnoha změnami směru a převýšení líbí, protože je to zcela něco jiného od moderních okruhů, které jsou prací počítače. Australan v Laguně vyhrál v roce 2007, tedy v jeho mistrovské sezoně a dnes tam přijíždí po třech závodech s umístěním na stupních vítězů, jako čtvrtý muž šampionátu.

„Laguna je okruh, který jsem měl vždy rád, protože je obtížný, ale jinak skvělá zábava, když kopírujete terénní vlny a změny směru. Také se těším na hlučnou, ale zdvořilou atmosféru, kterou tam vytvářejí američtí fanoušci,“ řekl před cestou do Kalifornie Casey Stoner.

„Přirozeně mířím za dobrým výsledkem, ale nechci nic předvídat, protože jsme v poslední době byli blízko přední příčky aniž bychom skončili s požadovaným výsledkem.“

„Moc ale neztrácíme, potřebujeme jen o něco lepší přilnavost, stabilitu na brzdách a ovladatelnost, což by nám dalo tu desetinku nebo dvě, které nám Nicky Hayden - Marlboro Ducatiteď chybí,“ řekl Australan Casey Stoner.

Nicky Hayden vyhrál v Laguně Seca poprvé v roce 2005, což představovalo jeho první vítězství v závodu Grand Prix. Stejný úspěch zopakoval o rok později, ale to už mířil za svým prvním titulem mistra světa. Před cestou k prvnímu z jeho dvou letošních domácích podniků patří Haydenovi v průběžném hodnocení MotoGP páté místo.

„Už se nemůžu dočkat až se dostanu do Laguny, na okruh, který je pro mě tak mimořádný. Je náročný, ale hezký a je to místo, kde jsem vyhrál svou první Grand Prix,“ uvedl Nicky Hayden. „Neříkám to jen proto, že jsem Američan, ale je to opravdu jedinečné místo.“

„Není tam skutečná rovinka, všechny zatáčky na sebe vzájemně navazují a jsou směsí rychlých a pomalých zatáčení. Zatáčka ´Corkscrew´(vývrtka) je jedinečná, třípatrový sjezd s nájezdem naslepo, máte pocit, že letíte.“

„Další důležitou věcí v Laguně je to, že si tam nemůžete dovolit jet nikde mimo stopu, protože výjezd z jedné zatáčky je zároveň nájezdem do další a vy tam musíte volit maximálně správnou stopu,“ řekl Američan, který si z Německa odvezl body za sedmé místo.

Doporučujeme

Články odjinud