Lorenzo se svezl ve formuli 1

Lorenzo se svezl ve formuli 1

Jorge Lorenzo si splnil svůj sen. Včera se svezl ve voze formule 1. K dispozici měl Mercedes Lewise Hamiltona.

Tento týden se úřadující šampion MotoGP – Jorge Lorenzo – vydal do Silverstone, kde si vyzkoušel, jaké to je mít dvě kola navíc – Lorenzo totiž na chvíli vyměnil svůj motocykl Yamaha za vůz formule 1.

Lorenzo měl na anglickém okruhu k dispozici monopost formule 1 Mercedes, s nímž se v roce 2014 stal světovým šampionem Lewis Hamilton.

Test Lorenza s týmem Mercedes AMG Petronas zajistil jejich společný sponzor Monster.

Před samotným výjezdem s vozem formule 1 absolvoval Lorenzo test na simulátoru a zkusil si i vůz formule 2. Až poté teprve usedl do Hamiltonova monopostu.

Lewis Hamilton má velmi rád MotoGP a již dříve projevil zájem vyzkoušet si motocykl této kategorie. Poté, co Monster zařídil Lorenzovi test s formulí 1, je velmi pravděpodobné, že pro Hamiltona zase připraví test s motocyklem Yamaha kategorie MotoGP.

„Předně bych Monster Energy rád poděkoval za tuto příležitost,“ prohlásil Jorge Lorenzo po testu s formulí 1. „Byl to perfektní zážitek, zkrátka splněný sen. Několik posledních dnů bylo pro mě hodně výjimečných. Dostal jsem možnost pracovat s těmi nejlepšími inženýry tohoto sportu, řídil jsem vůz F2, jel na simulátoru a nakonec došlo i na to nejlepší. Dnes se mi naskytla příležitost řídit skutečný monopost formule 1. Byl to fantastický den a s časem z posledního výjezdu jsem velmi spokojen. Dle slov inženýrů, byly moje časy konkurenceschopné. Vůz je plynulý. Čekal jsem, že bude nervóznější a náročnější, ale nakonec to bylo dobré: volant, motor, prostě všechno. Ovládání vozu bylo celkem snadné. Auto je v zatáčkách hodně rychlé a jeho přilnavost je až neuvěřitelná. V prvním kole člověk hodně cítí ten výkon, ale když už si na to zvykne, je to srovnatelné s motocyklem MotoGP, ale v zatáčce je to tedy úplně o něčem jiném, formule je uprostřed zatáčky asi o čtyřicet kilometrů v hodině rychlejší. Také mě překvapilo, jak pozdě je možné brzdit. Velká přilnavost vozu podporuje člověka ve snaze jet na plný plyn v rychlých zatáčkách a to je naprosto šílené,“ popisuje své zážitky nadšený Lorenzo.

Doporučujeme

Články odjinud