Lorenzo vyhrává v Estorilu potřetí, Rossi druhý, Dovizioso třetí

Lorenzo vyhrává v Estorilu potřetí, Rossi druhý, Dovizioso třetí

Po úvodním napínavém souboji jezdců MotoGP se v samotném závěru závodu v Portugalsku bojovalo ´jen´ o třetí místo a na cílové rovince rozhodla rychlost tovární Hondy Itala Doviziosa.

Předposlední podnik sezony 2010 ovlivnilo počasí. Sobotní kvalifikace se zrušila a pořadí na startovním roštu určily časy trojice volných tréninků. V případě MotoGP jen dvojice, protože páteční dopolední trénink nedokázali jezdci pro intenzivní déšť vůbec absolvovat. V neděli počasí ukázalo svou přívětivější stránku, ale i když svítilo slunce a dráha byla suchá, foukal silný vítr a to pokaždé velmi komplikuje situaci.

Z první řady na startu vyrazila do osmadvaceti kol závodu trojice jezdců - první Jorge Lorenzo z Fiat Yamahy, druhý Nicky Hayden z tovární Ducati a třetí vítěz zahřívacího tréninku Valentino Rossi. Američan Ben Spies do závodu nenastoupil, protože mu diagnostikovali vymknutý kotník.

Nejlépe se podařilo odstartovat Jorgemu Lorenzovi a Španěl si okamžitě začal navyšovat náskok, ale jen do momentu, kdy se před něho dostal Nicky Hayden a začala bitva jak se patří. Vpředu jel spolu s Lorenzem, Valentino Rossi, Casey Stoner a zástupce Hondy Andrea Dovizioso.

Ve třetím kole už po dech beroucích soubojích Yamaha vs Ducati jela dvojice Jorge Lorenzo – Valentino Rossi, třetí místo patřilo Casey Stonerovi, čtvrté Nicky Haydenovi a první pětku uzavíral Andrea Dovizioso. Carlos Checa jel dvanáctý a Dani Pedrosa, který bojuje o druhé místo se Stonerem a Rossim, osmý. Nicméně jeho nejbližší soupeř Stoner závod ukončil v šestém kole a najednou to byl Rossi, kdo měl velkou šanci jak na vítězství v závodu, tak v bitvě o druhé místo.

První a druhé míso patřilo dvojici továrních M1 Rossimu s Lorenzem. Třetí jel v relativní pohodě Nicky Hayden, o čtvrté místo bojovali Italové Andrea Dovizioso a Marco Simoncelli, šestý v desátém kole figuroval Dani Pedrosa, sedmý Randy De Puniet, osmý Colin Edwards, devátý Marco Melandri a první desítku uzavíral Álvaro Bautista. Velká škoda pro Carlose Checa, protože tomu pravděpodobně vypověděla technika a v jeho po dlouhé době první závod v MotoGP skončil předčasně v boxech Pramac Racingu.

V polovině závodu se situace uklidnila, vedoucí pozice patřila Valentinu Rossimu, nicméně Jorge Lorenzo nic nevzdával a pokračoval s minimálním rozdílem na druhém místě za svým týmovým kolegou. Na třetím místě jel Nicky Hayden, jako jediný zástupce tovární Ducati, čtvrtý Marco Simoncelli na Gresiniho Hondě a první pětku uzavíral Dani Pedrosa z Repsol Hondy. Od poloviny závodu bylo jasné, že budeme svědky další bitvy Rossi – Lorenzo.

V šestnáctém kole zajel Jorge Lorenzo nejrychlejší kolo, předjel bez problému Valentina Rossiho a snažil se mu ujet. Třetího Nicky Haydena v té době dojel Marco Simoncelli, který začal bojovat o absolutně nejlepší umístění v jeho první sezoně v MotoGP. V sedmnáctém kole Američana Simoncelli skutečně předjel a pokračoval na skvělém třetím místě. O páté místo pak bojovali tovární jezdci Hondy Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso.

V závěru závodu předváděli krásné souboje nejen Dovizioso se Simoncellim, ale také Nicky Hayden, Dani Pedrosa, Colin Edwards a Randy De Puniet. Nicméně v době, kdy do konce závodu zbývalo sedm kol jel Lorenzo jedno rychlé kolo za druhým a Valentino Rossi na svého týmového kolegu ztrácel už dvě sekundy.

Každopádně soubojem číslo jedna byl v dnešním závodu MotoGP ten, kde se bojovalo o třetí místo. Marco Simoncelli a Andrea Dovizioso bojovali tělo na tělo, jedno předjetí střídalo druhé a bylo vidět, že nikdo tomu druhému nic nedaruje zadarmo. Oba závodníci se mimo dráhu vidět nemusí, takže jeden na druhého pravděpodobně působili jako rudý hadr na býka.

Tři kola před cílem měl Lorenzo náskok na druhého Rossiho už sedm sekund, takže o prvních dvou místech bylo rozhodnuto. Boje stále probíhaly o třetí místo mezi Simoncellim, Doviziosem a Haydenem, který se v závěru dokázal vrátit do hry o poslední pozici na stupních vítězů.

Závod vyhrál potřetí v řadě Jorge Lorenzo, druhé místo obsadil Valentino Rossi a třetí nakonec cílem závodu v Estorilu projel Andrea Dovizioso, který svého krajana Simoncelliho zdolal o neuvěřitelných šest setin sekundy. Pro Doviziosa zcela zaslouženě parádní výsledek po zklamání z Austrálie, kde ho vyřadila technická porucha řízení jeho Hondy.

GP Portugalska, závod - MotoGP:

P.

Jezdec                                     Země Tým                                                     Motocykl Km/h Čas/ ztáta
1

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 151.7 46'17.962
2

Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha 151.3 +8.629
3

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 150.3 +26.475
4

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 150.3 +26.534
5

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 150.3 +27.154
6

Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda 150.2 +28.297
7

Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 150.1 +30.109
8

Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 149.3 +44.947
9

Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 147.8 +1'13.649
10

Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 147.6 +1'17.721
11

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 147.6 +1'17.908
12

Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP Honda 146.8 +1'33.025
13

Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 146.5 +1'39.752









Závod nedokončil/ neklasifikován:



Carlos CHECA SPA Pramac Racing Team Ducati 144.9 15 kol



Casey STONER AUS Ducati Team Ducati 147.0 24 kol



Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati
0 kol



Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha
0 kol

Doporučujeme

Články odjinud