Marc Márquez – šampion MotoGP pro rok 2016

Marc Márquez – šampion MotoGP pro rok 2016

Již po závodě v Japonsku se Marc Márquez může těšit z titulu světového šampiona v kategorii MotoGP pro rok 2016.

Tři závody před koncem sezóny 2016 je již známo jméno šampiona kategorie MotoGP. Je jím Marc Márquez. To, že se letos Márquez stane šampionem, se vzhledem k jeho náskoku v čele již delší dobu jevilo jako hodně pravděpodobné. Ovšem jako daleko méně pravděpodobná se jevila možnost, že by se Márquez mohl z titulu radovat již po závodě v Japonsku. Do země vycházejícího slunce přijížděl Španěl s náskokem 52 bodů na Rossiho, takže potřeboval nejen zvítězit, ale zároveň bylo nutné, aby Rossi nedojel lépe než patnáctý. Ve hře navíc ještě byl i loňský šampion Jorge Lorenzo, který musel dojet mimo podium, aby mohl Márquez v případě své výhry a Rossiho umístění mimo první čtrnáctku slavit. Tato situace se před japonským závodem jevila jen jako velmi teoretická. I sám Márquez považoval možnost zisku titulu již po závodě v Japonsku za nemožnou.

Jenže nepravděpodobná situace nastala. Valentino Rossi upadl a musel odstoupit. V závěru závodu skončil na zemi i Jorge Lorenzo. Marc Márquez v té době vedl závod a nebyl bezprostředně ohrožován jiným jezdcem. V této chvíli už Márquezovi stačilo „jen“ udržet první místo až do cíle a to se i stalo, takže Marc Márquez slaví titul už po Japonsku. Je to již třetí titul v královské kubatuře tohoto třiadvacetiletého jezdce. Celkově (včetně nižších kubatur) je to už pátý titul. Márquez je nyní nejmladším jezdcem v historii, kterému se podařilo vybojovat pět světových titulů. Překonal tak Valentina Rossiho, který svůj pátý titul získal ve věku 24 let a 238 dní. Kromě toho je nyní Márquez i nejmladším jezdcem, který má tři tituly v královské kubatuře. Dosud tento post držel Mike Hailwood, který svůj třetí titul v královské kubatuře vybojoval ve věku 24 let a 108 dnů. Márquezovi bylo při zisku třetího titulu 23 let a 242 dnů.

Marc Márquez se narodil 17. února 1993 v katalánském městě Cervera. Na motocyklu začal jezdit ve čtyřech letech. Není jediným Márquezem, který se věnuje motocyklovému závodění, závodí i Marcův mladší bratr Alex, který má na svém kontě jeden mistrovský titul z kategorie Moto3 z roku 2014.

První závod mistrovství světa třídy do 125 ccm jel Marc Márquez v Portugalsku roku 2008. V tomtéž roce se poprvé podíval na stupně vítězů. Prvního vítězství se dočkal při závodě v Itálii roku 2010. Na konci sezóny 2010 slavil svůj první mistrovský titul (v kategorii do 125 ccm).

Roku 2011 Márquez přestoupil do kategorie Moto2, ale v prvním roce v této třídě mu titul unikl. Závěr sezóny musel vynechat kvůli zranění oka, které si způsobil při pádu v Malajsii. O rok později už si Márquez nenechal titul vzít a následně přestoupil do MotoGP. V královské kubatuře byl úspěšný hned v prvním roce, kdy se stal nejmladším šampionem královské kubatury. O rok později titul obhájil. Loni skončil až třetí. Šampionem se tehdy stal Jorge Lorenzo a druhý skončil Valentino Rossi.

Letos došlo v MotoGP k několika významným změnám. Místo pneumatik Bridgestone začali jezdci používat Michelin a zavedena byla jednotná elektronika. Marc Márquez začal jezdit více na jistotu, nesnažil se vyhrát úplně každý závod, ale spíše pravidelně sbírat body, což se vyplatilo. Nyní již má Márquez klid. Ví, že mu titul již nikdo nevezme, takže, jak sám po závodě v Japonsku prohlásil, pojede zbylé tři závody sezóny již více v takovém tom svém „Marquezovském“ stylu.

Doporučujeme

Články odjinud