Marc Márquez – šampion MotoGP pro rok 2018

Marc Márquez – šampion MotoGP pro rok 2018

Minulou neděli si Marc Márquez zajistil titul v kategorii MotoGP pro rok 2018. Letos je tedy o titulu v královské kubatuře jasno už tři závody před koncem.

Do Austrálie už Marc Márquez v letošním roce přijíždí s vědomím, že už jej žádný jezdec nemůže připravit o titul. Minulou neděli měl Márquez první šanci zajistit si letošní titul a to se mu i podařilo. Jezdec je šťastný, že si zajistil titul hned na první pokus a těší jej i to, že se mu to podařilo zrovna v Japonsku – tedy v domácím závodě Hondy.

Vzhledem k Márquezově náskoku letos nebylo ani tak otázkou, zda titul získá, ale spíš, kdy se tak stane. Loni to ovšem bylo jiné. Loni se bojovalo o titul mezi Dovim a Márquezem až do posledního závodu. Letos přišel Dovi o teoretické šance na titul v závěru letošní GP Japonska, protože upadl a skončil bez bodů. To byla situace, která Márquezovi na zisk titulu stačila, bez ohledu na to, jak on sám dopadne. Márquez si ovšem zisk titulu ještě vylepšil vítězstvím v závodě.

Nyní už má pětadvacetiletý Marc Márquez na svém kontě celkem sedm titulů, z čehož jeden je ze třídy 125 ccm, jeden z Moto2 a už pět z MotoGP.

Při příležitosti zisku sedmého titulu si tedy stručně shrňme Márquezovu motocyklovou kariéru:

Marc Márquez se narodil 17. února 1993 v katalánském městě Cervera. Na motocyklu začal jezdit ve čtyřech letech. Není jediným Márquezem, který se věnuje motocyklovému závodění, závodí i Marcův mladší bratr Alex, který má na svém kontě jeden mistrovský titul z kategorie Moto3 z roku 2014.

První závod mistrovství světa třídy do 125 ccm jel Marc Márquez v Portugalsku roku 2008. V tomtéž roce se poprvé podíval na stupně vítězů. Prvního vítězství se dočkal při závodě v Itálii roku 2010. Na konci sezóny 2010 slavil svůj první mistrovský titul (v kategorii do 125 ccm).

Roku 2011 Márquez přestoupil do kategorie Moto2, ale v prvním roce v této třídě mu titul unikl. Závěr sezóny musel vynechat kvůli zranění oka, které si způsobil při pádu v Malajsii. O rok později už si Márquez nenechal titul vzít a následně přestoupil do MotoGP. V královské kubatuře byl úspěšný hned v prvním roce, kdy se stal nejmladším šampionem této kategorie. O rok později titul obhájil. V roce 2015 obsadil třetí místo. Šampionem se tehdy stal Jorge Lorenzo a druhý skončil Valentino Rossi. Roku 2016 se už opět stal šampionem. Titul si tehdy stejně jako letos zajistil v Japonsku. Loni dokázal titul znovu obhájit, musel si však počkat až do posledního závodu roku. Letos připojil celkově sedmý titul.

Foto: Box Repsol

Doporučujeme

Články odjinud