Marco Melandri potřebuje dobré výsledky

Ve Francii jezdec týmu San Carlo Honda Gresini vyměnil u své Hondy tlumení Öhlins za japonskou značku Showa a v třetím závodu sezony si dojel pro zatím nejlepší výsledek v podobě šestého místa.

Vzhledem k tomu, jak málo času měli technici na nastavení jeho motocyklu je tento výsledek více jak povzbudivý a Melandrimu ani nic jiného nezbývá než takto razantně experimentovat, protože jak sám uvedl, nemůže si již dovolit žádné špatné závody pokud chce i v příštím roce jezdit v MotoGP.

S velkým nadšením zahajoval sezonu 2008 u domácí značky Ducati,ale tato sezona se nakonec proměnila ve zlý sen, protože s GP8 absolutně nenašel společnou řeč. Proto si oddechl, když se mu podařilo získat angažmá u tovární Kawasaki, ale ta zase začátkem roku 2009 stáhla svůj tým z mistrovství. Na poslední chvíli vznikl tým Hayate Racing, kde s Kawaski bez tovární podpory Melandri opět dokazoval, že je jezdcem schopným bojovat o vedoucí pozice.

Loni Ital podepsal smlouvu s Gresiniho týmem San Carlo a vrátil se po letech k týmu, s kterým v roce 2005 získal titul vicemistra světa. Nicméně předsezonní příprava a první dva závody v Kataru a Jerezu nepřinesly požadované výkony ale naopak, Melandri znovu prožíval chvíle podobné situaci u Ducati.

Víkend ve Francii jel Melandri na tlumení značky Showa proto, aby získal lepší kontakt s motocyklem, což se mu evidentně podařilo a nyní věří, že Öhlins přijde s řešením, jenž mu umožní jezdit s Hondou mnohem pohodlněji také na jejich systému odpružení.

„Byli jsme velmi otevření. Nasadili jsme tlumení Showa, ale vůči Öhlins jsme byli upřímní a jednali na rovinu. Vysvětlili jsme jim jaký mám problém a že je pro mě tento rok poslední šance. Nemůžu si dovolit žádné další špatné závody pokud chci jezdit i příští rok, takže to pochopili,“ uvedl Melandri pro motogp.com.

„U Öhlins pracují velmi usilovně na tom, aby se pokusili a pomohli nám vyřešit můj problém kontaktu s motocyklem, ale pro mě to nebylo stejné jako, když jsem jezdil Hondu s tlumením Showa. Takže jsme se domluvili a vyzkoušeli Showu, zda bude můj kontakt s motocyklem o trochu lepší.“

„Něco o tomto víkendu trošku lepší bylo, ale věřím, že mi Öhlins může pomoci a my s nimi budeme moci znovu spolupracovat. Teď je velmi důležité, aby se nám to potvrdilo. Tento týden budeme mít důležitou schůzku a já jen doufám, že najdeme pro všechny vhodné řešení,“ řekl Melandri, kterého nyní čeká domácí Velká cena Itálie v Mugellu.

„Tato dráha je jedna z nejlepších na světě,“ pokračoval Melandri. „Povrch je tam celkem nerovný, ale doufám, že tam bude stejně dobré počasí jako tady (ve Francii) a stejně tak doufám, že se mi podaří znovu dobře odstartovat a o něco víc bojovat o pozice na stupních vítězů. Vím, že to bude velmi těžké, ale chci toho docílit.“

Doporučujeme

Články odjinud